Bahan-bahan :
1
bungkus kulit popia bersaiz besar (dipotong dua)
1
cawan Nestum (dikisar halus)
½
cawan Horlicks
½
cawan gula kastor atau gula halus
Lidi
sate (untuk menggulung)
2
sudu besar tepung gandum dicampur sedikit air (sebagai pelekat)
Cara
Membuatnya :
1.
Gulung kulit popia dengan menggunakan lidi sate. Tinggalkan sedikit hujung
kulit popia untuk dilekatkan dengan bancuhan tepung gandum.
2.
Semasa menggulung kulit popia, pastikan nampak lubangnya. Jika terlalu rapat,
kena goreng lama supaya bahagian dalam kulit popia masak.
3.
Tutup bekas berisi kulit popia dengan kain lembap untuk mengekalkan kelembapan
(supaya senang gulung dan potong).
4.
Kulit popia yang telah siap digulung dipotong serong menggunakan gunting.
5. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing. Kacau
rata supaya tidak ada yang hangus. Angkat dan toskan.
6.
Biarkan kulit popia yang telah siap digoreng sejuk seketika. Apabila sudah
sejuk, taburkan nestum, horlicks dan gula kastor ke atas kulit popia.
7. Gaul rata agar semua kulit popia disaluti
bahan-bahan tersebut. Simpan dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan