Bahan-bahan :
20 gram agar-agar tali
25 biji roselle – saiz kecil (kopek kelopak, buang biji dan cuci bersih)
1 cawan gula
Gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Bersihkan kelopak roselle yang telah dibuang bijinya.
2. Masukkan 3 mug air dalam periuk, roselle dan gula.
3. Masak sampai mendidih dan kelopak roselle mengeluarkan warnanya.
4. Tutup api, biarkan sejuk dan tapis.
5. Masak agar-agar bersama 5 mug air dalam periuk.
6. Biarkan sehingga agar-agar hancur.
7. Kemudian masukkan sirap roselle yang telah ditapis tadi.
8. Masukkan sedikit demi sedikit, jika terlalu pekat jangan masukkan semua.
9. Tambahkan gula secukup rasa jika kurang manis.
10. Masak sehingga mendidih, tuang dalam bekas dan biarkan sejuk.
Nampak sedap
BalasPadamkite suka roselle.. mesti sedap jadi jelly :)
BalasPadam