Kuih Keria Gula Melaka

Khamis, 4 Mac 2021

Kuih Keria Gula Melaka







Bahan Untuk Kuih :

500 gram ubi keledek manis

1 cawan tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

½ sudu teh baking powder

Garam

 

Bahan Untuk Gula Melaka :

½ cawan gula melaka

1 sudu besar gula merah lembut @ gula perang

¼ cawan air

 

Cara Membuat Kuih :

1. Kupas ubi keledek, potong kecil dan rebus sehingga empuk.

2. Masukkan garam secukup rasa dan tutup api. Toskan airnya.

3. Lenyekkan keledek sehingga hancur.

4. Masukkan tepung gandum, tepung beras dan baking powder.

5. Gaul hingga boleh dibentuk.

6. Jika masih lembut, boleh tambahkan tepung gandum.

7. Bentukkan bulat-bulat dan lubangkan di tengah.

8. Goreng dengan minyak sederhana panas sehingga masak.

 

Cara Memasak Gula Melaka :

1. Masukkan air, gula melaka dan gula perang ke dalam kuali.

2. Masak sehingga pekat dengan api perlahan.

3. Kemudian masukkan kuih keria yang digoreng tadi.

4. Gaulkan sehingga semua kuih terkena air gula.

5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan