Khamis, 15 September 2011

Tempeyek

Tempeyek

Bahan – bahan : 

300 gram  tepung beras
100 gram tepung jagung
1 biji telur
1 sudu besar jintan manis
15 - 20 biji cabai melaka
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Kacang tanah
Ikan bilis
200 ml air
250 ml santan 

Cara Membuatnya : 

Goreng tanpa minyak jintan manis hingga wangi, kemudian tumbuk atau kisar kasar.

Campur kesemua bahan kecuali ikan bilis dan kacang. Kacau hingga sebati.

Panaskan minyak dan rendam acuan dalam minyak hingga panas.

Isi adunan dalam acuan dan taburkan dengan ikan bilis dan kacang.

Masukkan dalam minyak yang panas tadi. Biarkan adunan keluar sendiri dari acuan. Goreng hingga masak.

Serabai

Serabai

Bahan Untuk Serabai : 

500 gram tepung beras
300 gram nasi (kisar bersama sedikit air)
1 liter santan (dimasak hingga suam atau diperah menggunakan air suam)
1 ½ sudu kecil yis kering (mauripan)
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Kuah : 

1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan (diikat)
Sedikit tepung gandum jika mahu kuah pekat.


Cara Membuat Serabai

Campurkan mauripan dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam (kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).

Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak.

Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat hingga habis adunan. 

Cara Membuat Kuah : 

Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat. 

Siap untuk dihidang.

Isnin, 5 September 2011

Agar-agar Permata

Agar-agar Permata (Semasa disejukkan)
Semasa disejukkan

Agar-agar Permata
Setelah dipotong

Bahan A :

½ cawan agar-agar bertali
2 ½ cawan air
Gula secukupnya
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah, hijau dan kuning

Bahan B :

1 cawan agar-agar bertali
5 cawan air
½ tin susu pekat
Dua helai daun pandan diikat
Gula secukup rasa


Cara Memasak Bahan A :

Rebus agar-agar bersama 2 ½ cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah hancur, masukkan gula secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

Bahagikan agar-agar kepada tiga bekas. Setiap bekas dimasukkan dengan warna yang berlainan iaitu hijau, kuning dan merah. Tunggu hingga agar-agar keras.

Apabila agar-agar telah keras. Potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. Masukkan agar-agar yang dipotong tadi ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahan B pula.

Cara Memasak Bahan B :

Masak agar-agar bersama 5 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

Setelah itu, masukkan gula dan  susu. Tunggu hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu tadi.

Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras masukkan ke dalam peti sejuk.

Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidang.