Bahan Untuk Serabai :
500 gram tepung beras
500 gram tepung beras
300 gram nasi (kisar bersama sedikit air)
1 liter santan (dimasak hingga suam atau diperah menggunakan air suam)
1 ½ sudu kecil yis kering (mauripan)
Garam secukup rasa
Bahan Untuk Kuah :
1 cawan gula perang
1 cawan gula perang
2 cawan santan
Isi durian atau lempok secukupnya
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan (diikat)
Sedikit tepung gandum jika mahu kuah pekat.
Cara Membuat Serabai :
Campurkan mauripan dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam (kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).
Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak.
Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat hingga habis adunan.
Cara Membuat Kuah :
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan