Bahan-bahan
:
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
Beberapa titik esen vanila
Untuk
Topping dan Hiasan
1/2 bar coklat masakan dicampur
dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen
vanila. Guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan
taburkan coklat rice di atasnya.
Cara
Membuatnya :
1. Ayak tepung gandum bersama serbuk
koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2. Dengan menggunakan mixer,
pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan
gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap
diayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau
menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu
pekat dan minyak masak, kacau sebati. Jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak
ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan aluminium
foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke
1 jam 30 minit. Sejukkan.
Sumber Resepi : rosmarlina@jintanmanis.com