Bahan-bahan
:
1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
3 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong)
8 batang cili padi (dimesin)
Bunga kobis (dipotong)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong)
6 helai daun limau purut
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak
Cara
Membuatnya :
1. Mesin tiga ulas bawang besar
bersama cili padi hingga hancur.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis
bahan yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.
3. Seterusnya, masukkan ayam,
serai, garam dan juga daun limau purut. Masak hingga ayam lembut.
4. Masukkan air secukupnya dan
juga lobak merah, bunga kobis dan bawang besar yang telah dipotong.
5. Masukkan sedikit air asam jawa
dan buah tomato.
6. Masak hingga sayur lobak merah
dan bunga kobis menjadi lembut serta mendidih.
7. Sedia untuk dihidang. Enak
dimakan bersama nasi, mee atau bihun mengikut selera masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan