Kek Coklat Moist (Kukus)

Selasa, 11 Disember 2012

Kek Coklat Moist (Kukus)

Kek Coklat Moist Kukus

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
Beberapa titik esen vanila


Untuk Topping dan Hiasan

1/2 bar coklat masakan dicampur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. Guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice di atasnya.


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. Jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit. Sejukkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan