Sabtu, 24 Ogos 2013

Agar-agar Nescafe

Agar-agar Nescafe

Agar-agar Nescafe
Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
1 tin susu cair
1 cawan gula
1 ½ sudu serbuk Nescafe
7 cawan air


Cara Membuatnya :

Rebus agar-agar bersama 7 cawan air hingga agar-agar hancur dan mendidih.

Seterusnya, masukkan gula secukup rasa. Tunggu hingga gula larut.

Kemudian, masukkan susu cair dan juga serbuk Nescafe. Kacau hingga sebati dan masak sehingga mendidih.

Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk hingga agar-agar menjadi keras.

Sedia untuk dihidang dan dinikmati.

Khamis, 8 Ogos 2013

Kuih Buah Rotan

Kuih Buah Rotan

Bahan-bahan :

400 gram tepung pulut
Santan
2 biji telur ayam (pukul sedikit)
Sedikit garam
4 sudu besar gula
Bijan secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

Santan dimasak hingga mendidih. Biarkan ianya sejuk.

Masukkan tepung pulut di dalam bekas. Masukkan gula, garam dan juga telur. Gaulkan.

Akhir sekali, masukkan santan yang dimasak sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Uli seperti adunan membuat karipap.

Ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat-bulat kecil. Jangan buat terlalu besar kerana ia akan mengembang ketika digoreng nanti.

Letakkan ke dalam bekas yang berisi bijan dan digolek-golekkan agar kena pada semua permukaan kuih dan tidak melekat antara satu sama lain.

Goreng hingga garing dengan api yang sederhana. Sedia untuk dihidang.

Cornflakes Madu

Cornflakes Madu

Bahan-bahan :

125 gram buttercup
½ cawan madu
2 sudu besar gula
8 cawan cornflakes
Sedikit kismis
Gula manik sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

1. Cairkan buttercup, gula dan madu di dalam kuali.

2. Masukkan cornflakes dan kismis.

3. Kacau rata dan masukkan ke dalam cawan kertas.

4. Taburkan gula-gula manik di atasnya. 

5. Bakar pada suhu 170 oC selama 10 minit.

Sabtu, 3 Ogos 2013

Biskut Arab Susu

Biskut Arab Susu

Biskut Arab

Bahan-bahan :

2 cawan susu tepung (biasa guna susu Nespray)
2 cawan minyak sapi (tidak perlu dicairkan dahulu)
Sedikit garam
7 cawan tepung gandum (diayak)
Ceri  merah secukupnya (potong kecil-kecil)
Gula aising (untuk digaul pada biskut apabila sudah masak)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu tepung, minyak sapi dan sedikit garam. Gaul hingga sebati.

2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.

3. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil.  Hias dengan ceri dan bakar hingga masak (15-20 minit) pada suhu 180 oC.

4. Apabila sudah masak, sejukkan sebentar dan gaul dengan gula aising. Sedia untuk dihidang.

Sumber : Yatiememories

Jumaat, 2 Ogos 2013

Biskut Cornflakes Rangup Berceri

Biskut Cornflakes Rangup Berceri

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
4 cawan cornflakes (dihancurkan dan tidak terlalu lumat)
1 cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum
Ceri secukupnya


Cara Membuatnya :
 
Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan juga kuning telur. Kacau lagi.

Masukkan cornflakes yang telah dihancurkan menggunakan tangan. Kacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. 

Apabila telah sebati, masukkan sedikit ceri yang telah dipotong. Gaulkan dengan lembut agar ceri tidak hancur.

Masukkan atau sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan letakkan ceri di atasnya agar lebih menarik.

Bakar hingga masak. Sedia untuk dihidang.

Biskut Nescafe

Biskut Nescafe

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 peket kecil Nescafe 3 in 1
½ sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
2 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum 


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan juga kuning telur. Kacau lagi.

Masukkan serbuk Nescafe dan dikacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. 

Kemudian bolehlah diterap menggunakan acuan mengikut citarasa sendiri. Bakar hingga masak.

Sedia untuk dihidang.
 

Isnin, 29 Julai 2013

Petua Melembutkan Donat


Kuih Donat

Kuih donat yang kita buat biasanya agak keras terutama setelah sejuk. Untuk mengelakkan donat menjadi keras, campurkan dua atau tiga biji ubi kentang yang telah direbus dan dilenyek ke dalam bancuhan tepung donat. Insya-Allah donat tadi akan menjadi lembut dan sedap rasanya walaupun telah sejuk.

Sumber : Mingguan Wanita