Khamis, 8 Disember 2011

Kek Coklat Lembab (Linda)


Kek Coklat Lembab

Bahan Untuk Kek : 

180 gram marjerin
250 gram gula kastor
3 biji telur
300 gram air
250 gram tepung gandum
50 gram serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan Untuk Topping Coklat : 

1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
2-3 sudu serbuk koko
Sedikit sahaja air

Cara Membuat Kek : 

Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan dahulu.

Pukul gula dan marjerin sehingga kembang dan gebu. Kemudian, masukkan telur satu persatu.

Masukkan tepung gandum tadi dan akhir sekali masukkan air pula.

Lapikkan dulang dengan kertas terlebih dahulu dan tuangkan adunan.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180'C selama 50-60 minit. 

Cara Membuat Topping : 

Masukan semua bahan dalam periuk kecil. Panaskan periuk kecil dalam periuk yang lebih besar berisi air dan sentiasa kacau.

Masak sehingga coklat agak pekat. Curahkan perlahan atas kek coklat dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak. Hiaskan.

Jumaat, 2 Disember 2011

Cucur Kacang Hijau @ Kuih Kasturi

Cucur Kacang Hijau @ Kuih Kasturi

Bahan Untuk Kuih : 

1 cawan kacang hijau (rendam selama 4 hingga 5 jam)
Air secukupnya untuk merebus
½ cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu makan kelapa parut
3 sudu makan tepung gandum 

Bahan Untuk Kulit /Salut : 

1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh kapur sirih
Air secukupnya
½ sudu teh garam
Minyak masak secukupnya (menggoreng) 

Cara Membuat Kuih : 

Kacang hijau direbus sehingga kacang hijau tersebut pecah dan empuk serta kering airnya.
Tetapi jangan sampai hangus.

Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.

Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis. 

Cara Membuat Kulit : 

Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk. Bancuh sebati.

Panaskan minyak dan celup adunan kacang ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan.

Angkat dan toskan.  Sedia untuk dihidang.

Rabu, 16 November 2011

Kek Batik Koko


Kek Batik Koko

Bahan-bahan : 


600 gram biskut marie (dipatah 4)
250 gram mentega
4 biji telur gred A (pukul sedikit)
3/4 tin kecil susu pekat manis atau (1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil nescafe

Cara Membuatnya : 


Pertama sekali, griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega sehingga rata dan ketepikan.

Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul hingga rata.

Kemudian tuang atau cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip.

Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1 hingga 2 jam. Bila hendak makan keluarkan lebih kurang 1 atau 2 jam, kek akan menjadi lebih lembut untuk dipotong.

Biskut Pandan Sweet


Biskut Pandan Sweet

Bahan-bahan : 


1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh perisa pandan
1 biji telur
¼ cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
Coklat putih
Coco rice

Cara Membuatnya : 


Putar marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan perisa pandan dan telur. Pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
Kemudian, canai adunan dan tekan dengan menggunakan acuan bunga. Bolehlah dibakar hingga masak.

Setelah itu, masak coklat putih dan tuangkan sedikit coklat ditengah-tengah kuih tersebut dan taburkan coco rice.

Biskut Makmur Berunai


Biskut Makmur Berunai

Bahan-bahan : 


500 gram tepung gandum
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan sehingga masak)
Gula halus secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara Membuat Intinya : 


Mesin kacang tanah sehingga halus. Kemudian, masukkan sedikit gula halus ke dalamnya. Gaul hingga sebati. 

Cara Membuat Tepungnya :


Panaskan minyak masak ke dalam periuk. Kemudian, tuangkan minyak yang panas tersebut ke dalam tepung. Gaul tepung hingga sebati dan boleh dibentuk.

Setelah itu, bentukkan adunan tepung tersebut berbentuk bulat dan masukkan sedikit kacang tadi sebagai inti. Tutup semula.

Bolehlah dibakar hingga masak. Akhir sekali, golekkan dengan gula hingga putih. Pastikan semasa menggolek, kuih tersebut masih panas jika tidak gula tidak dapat melekat di permukaan kuih.