Bahan-bahan :
500 gram tepung gandum
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan sehingga masak)
Gula halus secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara Membuat Intinya :
Mesin kacang tanah sehingga halus. Kemudian, masukkan sedikit gula halus ke dalamnya. Gaul hingga sebati.
Cara Membuat Tepungnya :
Panaskan minyak masak ke dalam periuk. Kemudian, tuangkan minyak yang panas tersebut ke dalam tepung. Gaul tepung hingga sebati dan boleh dibentuk.
Setelah itu, bentukkan adunan tepung tersebut berbentuk bulat dan masukkan sedikit kacang tadi sebagai inti. Tutup semula.
Bolehlah dibakar hingga masak. Akhir sekali, golekkan dengan gula hingga putih. Pastikan semasa menggolek, kuih tersebut masih panas jika tidak gula tidak dapat melekat di permukaan kuih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan