Bahan (A) - Bahagian Gula Hangus
Loyang saiz 7x7
2 sudu besar gula (untuk dijadikan gula hangus)
Bahan (B) - Bahagian Atas (Karamel)
1/2 tin susu cair FN
70 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
Bahan (C) - Lapisan Kek
140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45 ml minyak masak
Bahan (D) - Cara Buat Merinque
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara Membuat Bahan A :
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api yang perlahan. Biarkan gula hancur dan bertukar menjadi warna perang. Kemudian, biarkan gula tersebut sejuk.
Cara Membuat Bahan B :
Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan dan jangan sampai berbuih. Jika berbuih, karamel tidak akan jadi.
Masukkan bahan (B) ke dalam loyang gula hangus tadi iaitu bahan (A) dengan menapiskannya terlebih dahulu (guna penapis).
Cara Membuat Bahan C :
Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan air, baking powder dan juga tepung. Kemudian, masukkan minyak masak. Gaul hingga sebati.
Cara Membuat Bahan D :
Pukul bahan (D) menggunakan mesin hingga kembang. Pukul hingga apabila kita angkat adunan tersebut tidak akan jatuh. Putar mesin dengan kelajuan yang tinggi.
Cara Membuat Keseluruhannya :
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul menggunakan senduk hingga sebati.
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna atau perisa jika mahu.
Masukkan ke dalam loyang tadi. Bakar cara double boiling iaitu dengan menggunakan dua loyang. Satu loyang yang besar dimasukkan air dan satu loyang lagi untuk adunan kek.
Kemudian, letakkan loyang yang berisi kek ke dalam loyang yang berisi air. Bakar selama 1 jam suhu 160-180C.
Bila sudah masak angkat dan rehatkan selama 10 minit. Kemudian, baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.
Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam dan bolehlah dimakan sejuk-sejuk. Kek ini hanya boleh bertahan selama 5 hari dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan