Bahan-bahan :¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji
telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat
manis
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu serbuk koko
1 sudu perwarna coklat dark
emulco
Cara Membuatnya :
1. Campur buttercup, gula kastor,
esen vanila dan ovalate di dalam bekas.
2. Pukul atau putar sampai butter
kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna
speed laju selama 20 minit.
3. Kemudian, masukkan telur satu
persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.
4. Seterusnya, masukkan susu
pekat dan putar sekejap selama 3 minit.
5. Tambahkan minyak dan putar
dalam 2 minit lagi.
6. Ayak tepung gandum bersama
baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi
sedikit sampai habis.
7. Apabila adunan sudah sebati,
bolehlah bahagikan kepada dua bahagian. Satu adunan letakkan 2 sudu serbuk koko
dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco manakala satu adunan lagi biar warna
asal.
8. Sapukan loyang dengan butter
dan lapik dengan baking paper.
9. Cara nak buat corak
belang-belang itu pula perlu tindankan adunan di tengah-tengah loyang
berselang-seli warna. Mula dengan warna asal dan diikuti warna coklat dan warna
asal semula. Buatlah seberapa banyak belang-belang.
10. Untuk langkah terakhir untuk
mencantikkan kek, kita buat corak-corak di atasnya. Tompokkan dua tiga sudu
adunan warna coklat dan lorekkan guna lidi. Loreklah bentuk bunga, daun-daun
dan sebagainya ikut kreativiti.
11. Panas oven 10 minit sebelum
bakar kek tadi. Bakar pada suhu 160oC api atas bawah ikut jenis oven
masing-masing selama 45 minit.
12. Boleh cucuk dengan lidi nak
pastikan kek sudah masak atau belum. Kalau lidi yang dicucuk keluar bersih
bermakna kek sudah masak.
13. Keluarkan kek dari oven dan
terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula. Penting untuk elak kek
dari mendap dan menurun.