Bahan-bahan :
200 gram air mineral @ biasa
1 biji telur gred B
30 gram marjerin
30 gram shortening
80 gram gula biasa
1 sudu kecil garam
500 gram tepung high protein
10 gram krim pelembut @ k-fine
11 gram yis
Bahan Untuk Custard :
6 sudu instant custard
12 sudu air ais
- Bahan ini dikacau
sampai sebati, masukkan dalam piping bag.
- Jika terlalu pekat, boleh tambahkan air.
Sapuan Atas Roti :
Gula aising
Air
- Campurkan kedua bahan ini dan dikacau sebati.
Bahan Lain :
Oreo (dipotong dua)
Oreo (dihancurkan)
Cara Membuat Roti :
1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.
2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker.
3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga krim
pelembut.
4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.
5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.
6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan
melemahkan yis.
7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan
selama 1 jam.
8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.
Cara Membentuk Roti :
1. Timbang doh sebanyak 50 gram dan bulatkan.
2. Ambil nozzle 1M dan balutkan dengan plastik.
3. Tekan dengan nozzle tersebut untuk membuat lubang di tengah
roti.
4. Pastikan jangan sampai
putus di bawahnya.
5. Tunggu sampai doh agak kembang, baru letakkan custard di
tengahnya.
6. Jika lubang semakin kecil boleh tekan lagi dengan lembut.
7. Sapukan permukaan doh dengan bancuhan gula aising dan air
tadi.
8. Letakkan oreo yang dipotong dan taburkan biskut oreo.
9. Bakar pada suhu 160oC selama 13 minit.