Sabtu, 21 Mei 2022

Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Bahan-bahan :

250gram majerin atau butter

¾ cawan susu pekat

125gram cream cheese

Esen vanilla

Tepung jagung secukupnya

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau sebati butter, susu pekat, cream cheese dan esen vanilla.

2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit.

3. Gaul rata sampai tak lekat di tangan.

4. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu sedikit satu adunan banyak.

5. Adunan sedikit untuk kelopak atas, letakkan pewarna kuning.

6. Adunan banyak untuk kelopak bawah, letakkan pewarna pink.

7. Gaul lagi dan boleh tekan guna acuan pecah 15.

8. Bakar pada suhu 180 masa 20-25 minit.

 

Isnin, 16 Mei 2022

Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin

1/2 cawan gula halus

3 sudu susu pekat manis

1 sudu teh esen vanila

1 biji telur

2 cawan nestum

80 gram coklat chip

1 cawan tepung jagung

Tepung gandum secukupnya

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur, susu pekat dan esen vanila. Kacau sebati.

3. Letakkan nestum dan juga coklat chip.

4. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli hingga menjadi doh dan tak lekat pada tangan.

6. Tekap dengan acuan kesukaan dan letak coklat urai di atasnya.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.

 

Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Resipi Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Resipi Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Resipi Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Resipi Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Resipi Cornflakes Caramel Susu Azlina Ina

Bahan-bahan :

125 gram butter

½ cawan gula perang

½ cawan susu pekat manis

320 gram cornflakes


Cara Membuatnya :

1. Cairkan butter, gula perang dan juga susu pekat manis dengan api yang kecil.

2. Masak sampai gula cair dan berbuih sedikit. Tutup api.

3.Tunggu sekejap bagi suhunya turun sebelum dicurahkan dalam cornflakes.

4. Gaul rata dan pastikan semua cornflakes disalut dengan karamel tadi.

5. Masukkan dalam papercup dan bakar suhu 160-170 selama 5 minit.

6. Boleh bakar lama sikit bagi keperangan agar lebih rangup.

 

Nota :

1. Guna tangan untuk masukkan cornflakes dalam papercup kerana lebih mudah berbanding menggunakan sudu.

2. Selain itu, guna tangan lebih senang untuk padatkan isinya.

3. Rasa cornflakes ini yang lemak manis masin (caramel ala garret popcorn).

4. Sukatan ini sedang elok. Cornflakes melekat antara satu sama lain tetapi mudah tanggal dari papercup dan tak melekit.

 

Sabtu, 14 Mei 2022

Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina

Resipi Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina

Resipi Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina

Resipi Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina

Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina

Tart Nenas Melting Pandan Coconut Azlina Ina


Bahan-bahan :

250 gram butter salted

1 sudu besar esen pandan coconut

1 sudu kecil pewarna hijau epal

1 biji kuning telur

5 sudu besar susu pekat manis

½ cawan susu tepung  

½ cawan tepung jagung

Tepung gandum secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Satukan butter, esen pandan coconut dan pewarna hijau dalam bekas.

2. Letakkan juga kuning telur serta susu pekat manis. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan susu tepung dan gaul lagi

4. Kemudian, masukkan tepung jagung.

5. Akhir sekali, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh.

6. Sediakan jem nenas yang sudah digentel.

7. Masukkan sikit adunan doh ke dalam acuan tart, tekan nipis.

8. Letak jem dan gulungkan. Sapu kuning telur dan tabur kelapa kering di atasnya.

9. Bakar pada suhu 170oC selama 25 minit atau bergantung pada oven.

 

Sabtu, 7 Mei 2022

Homemade Jem Nenas

Cara Membuat Jem Nenas di Rumah

Cara Membuat Jem Nenas di Rumah

Cara Membuat Jem Nenas di Rumah

Bahan-bahan :

3 biji nenas (jangan yang masak sangat)

125 gram gula batu @ separuh plastik

500 gram gula kasar

2 helai daun pandan (disimpul)

1 batang kulit kayu manis

Sedikit garam (untuk melemakkan)

 

Cara Membuatnya :

1. Potong dan buang bahagian tengah nenas yang keras.

2. Kemudian kisar nenas yang telah dipotong.

3. Sejat sedikit airnya jika terlalu banyak air atau jusnya.

4. Masukkan dalam kuali nenas yang dikisar.

5. Masukkan juga gula pasir, gula batu, garam, kulit kayu manis dan daun pandan.

6. Masak sehingga kering.

7. Sedia digunakan untuk membuat biskut, kek dan sebagainya.

 

Ahad, 9 Januari 2022

Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Cara Membuat Roti Custard Oreo

Bahan-bahan :

200 gram air mineral @ biasa

1 biji telur gred B

30 gram marjerin

30 gram shortening

80 gram gula biasa

1 sudu kecil garam

500 gram tepung high protein

10 gram krim pelembut @ k-fine

11 gram yis

 

Bahan Untuk Custard :

6 sudu instant custard

12 sudu air ais

-  Bahan ini dikacau sampai sebati, masukkan dalam piping bag.

- Jika terlalu pekat, boleh tambahkan air.

 

Sapuan Atas Roti :

Gula aising

Air

- Campurkan kedua bahan ini dan dikacau sebati.

 

Bahan Lain :

Oreo (dipotong dua)

Oreo (dihancurkan)

 

Cara Membuat Roti :

1. Pertama sekali masukkan air ke dalam bread maker.

2. Pastikan masukkan cecair dahulu ke dalam bread maker.

3. Masukkan telur, gula, marjerin, shortening, garam dan juga krim pelembut.

4. Kemudian boleh masukkan tepung high protein.

5. Akhir sekali baru masukkan yis kering.

6. Yis kering tak boleh bercampur dengan garam kerana ia akan melemahkan yis.

7. Uli sehingga 30 minit guna bread maker dan jika guna tangan selama 1 jam.

8. Uli sehingga elastik dan tak lekat di tangan.

 

Cara Membentuk Roti :

1. Timbang doh sebanyak 50 gram dan bulatkan.

2. Ambil nozzle 1M dan balutkan dengan plastik.

3. Tekan dengan nozzle tersebut untuk membuat lubang di tengah roti.

4. Pastikan jangan sampai  putus di bawahnya.

5. Tunggu sampai doh agak kembang, baru letakkan custard di tengahnya.

6. Jika lubang semakin kecil boleh tekan lagi dengan lembut.

7. Sapukan permukaan doh dengan bancuhan gula aising dan air tadi.

8. Letakkan oreo yang dipotong dan taburkan biskut oreo.

9. Bakar pada suhu 160oC selama 13 minit.