Sabtu, 6 Ogos 2011

Agar-agar Ros

Agar-agar Ros

Bahan-bahan : 

50 gram agar-agar atau 1 cawan agar-agar yang telah dibasuh
8 cawan air
1 ¼ cawan gula
Pewarna ros
2 helai daun pandan diikat 

Cara Membuatnya :

Masak agar-agar bersama air hingga agar-agar hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah agar-agar hancur, masukkan gula secukupnya dan pewarna ros.

Apabila telah mendidih, bolehlah dituang ke dalam dulang untuk disejukkan.

Khamis, 21 Julai 2011

Cucur Durian

Cucur Durian

Bahan-bahan : 

2 cawan tepung gandum
5 ulas durian
Air suam
Gula
Garam
2 sudu makan kelapa parut
Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara Membuatnya : 

Kacau isi durian bersama air suam. Masukkan garam dan gula. Setelah hancur, masukkan tepung gandum dan kelapa parut sedikit demi sedikit.

Kacau dengan lembut supaya cucur tidak menjadi keras. Panaskan minyak di dalam kuali.

Goreng adunan tadi dengan menggunakan sudu satu persatu. Masak hingga warna keemasan dengan api yang sederhana kecil dan angkat.

Sedia untuk dihidang.

Kuih Siput

Kuih Siput


Bahan-bahan :

1 kg tepung gandum
8 sudu besar marjerin (dipanaskan)
4 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya : 

Di dalam mangkuk, masukkan serbuk kari dan telur. Kacau sebati dan ketepikan.

Di dalam bekas yang lain, masukkan tepung gandum, gula dan garam. Kemudian, masukkan marjerin yang telah dipanaskan. Gaul sekata.

Seterusnya, masukkan pula serbuk kari dan telur tadi. Gaul lagi.

Masukkan air secukupnya dan uli hingga menjadi doh yang baik. Bolehlah dibentuk dengan mengunakan acuan kuih siput yang sesuai. Goreng hingga garing.