Selasa, 28 Mei 2013

Talam Ubi Kayu (Gula Merah)



Bahan Untuk Lapisan Bawah :


800 gram ubi kayu (diparut dan ditoskan airnya)
Sedikit garam
1 ½ cawan santan @ secukupnya


Bahan Untuk Lapisan Atas :


1 ½ cawan tepung beras
1 cawan gula merah
2 ¾ cawan santan
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :


1. Campurkan sedikit garam di dalam santan. Kacau hingga garam larut.

2. Seterusnya, masukkan air santan tadi ke dalam ubi kayu yang diparut. 

3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ubi.

4. Kukus hingga masak.


Cara Membuat Lapisan Atas :


1. Masak gula merah bersama 1 cawan santan sehingga gula merah larut. Sejukkan.

2. Bancuh tepung beras bersama santan dan juga air gula merah. Masukkan juga gula pasir dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.

3. Apabila bahagian bawah sudah masak, tuangkan adunan ini. Kukus lagi sehingga masak.

4. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Kerepek Ubi Kayu Bercili Bombastic


Bahan-bahan :

 
Ubi kayu (dihiris nipis dan digoreng)
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Gula
Garam
Sedikit perasa (jika suka)


Cara Membuatnya :


1. Ubi kayu dihiris nipis dan digoreng.

2. Blender cili kering bersama bawang merah dan bawang putih. Blender jangan terlalu lumat.

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan yang dikisar tadi dan masukkan air. Biarkan seketika.

4. Masukkan gula (lebih sedikit), garam, perasa dan masak hingga agak kering dan pecah minyak.

5. Seterusnya, masukkan ubi yang digoreng dan gaul dalam kuali sekejap sahaja. Tutup api. Sedia untuk dihidang.


Nota : Pastikan cili agak kering dan pecah minyak supaya kerepek tidak menjadi lembut. Jika anda inginkan kerepek lebih pedas, boleh tambahkan cili.
 

Jumaat, 17 Mei 2013

Talam Ubi Kayu



Bahan Untuk Lapis Bawah :


1 kilo ubi kayu (dikisar atau diparut)
2 cawan santan @secukupnya
1 cawan gula merah
4 sudu besar  gula pasir @ secukup rasa


Bahan Untuk Lapis Atas :


1 cawan tepung beras
1 ¾ cawan santan pekat
1 biji telur
½ sudu teh garam


Cara Membuat Lapis Bawah :


1. Panaskan kukusan dan ratakan minyak pada loyang.

2. Masak gula merah bersama santan sehingga gula merah hancur. Tapiskan.

3. Ambil ubi dan campurkan dengan gula merah yang dimasak tadi bersama dengan gula pasir. Kacau hingga semuanya sekata. Jika masih keras, tambahkan santan.

4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½ jam.


Cara Membuat Lapis Atas :


1. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.

2. Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
 
3. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidang.