Khamis, 11 Julai 2013

Petua Kacang Hijau Cepat Empuk

Kacang Hijau

Agar kacang hijau lebih cepat empuk dan memudahkan kerja memasak ibu-ibu bekerjaya, pagi-pagi sebelum keluar bekerja bersihkan dahulu kacang hijau mengikut jumlah yang diperlukan. Cuci dengan air hingga bersih. Kemudian rendam dengan air paip sehingga ia tenggelam keseluruhannya. Kalau boleh rendamkan di dalam periuk yang akan digunakan untuk memasak bubur kacang nanti. Pulang dari kerja kacang hijau itu bolehlah terus dimasak menjadi bubur. Pasti kerja-kerja memasak bubur kacang akan lebih mudah dan cepat.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Hilangkan Bau Botol


Botol lama

Botol yang disimpan agak lama, selalunya akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan. Tapi usah bimbang, anda hanya perlu rendamkannya di dalam air panas yang telah dicampurkan sedikit serbuk soda bikarbonat. Rendam selama beberapa jam. Kemudian bolehlah dicuci seperti biasa.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Cara Mudah Kupas Bawang Putih

Bawang Putih

Apabila hendak mengadakan kenduri kahwin tentunya banyak bawang putih diperlukan untuk memasak hidangan. Bagi memudahkan kerja-kerja mengupas bawang putih ini, rendamkan terlebih  dulu di dalam air hingga tenggelam. Biarkan selama 10 minit atau lebih. Kemudian barulah dikupas seperti biasa.

Sumber : Mingguan Wanita