Selasa, 15 Oktober 2013

Biskut Gajus Kak Ani

Biskut Gajus

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ cawan biji gajus hancur (biji gajus hendaklah dipanggang terlebih dahulu dan ditumbuk)
1 biji kuning telur
Biji gajus secukupnya untuk hiasan (tidak perlu dipanggang)


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan serbuk gajus.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum.

4. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.

5. Canai dan terapkan adunan dengan acuan berbentuk buah gajus.

6. Sapu kuning telur dan letakkan biji gajus dihujungnya.

7. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang. 

Biskut Kipas Manik Ayu

Biskut Kipas Manik Ayu

Bahan-bahan :

1 cawan gula halus
1 cawan mentega
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
Manik warna-warni secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

4. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.

5. Canai dan terapkan adunan dengan acuan kipas.

6. Taburkan manik warna-warni di atasnya.

7. Bakar hingga masak kira-kira 10 hingga 15 minit.

Biskut Almond Bersalut Nestum

Biskut Almond Bersalut Nestum

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
¾ cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung kastard
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Biji badam yang telah dipanggang
Coklat masakan secukupnya
Nestum


Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan susu tepung.

3. Masukkan pula tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum.

4. Uli hingga menjadi doh yang lembut.

5. Ambil sedikit doh dan balut sebiji badam panggang. Kemaskan doh.

6. Bakar pada suhu 150-160 oC selama 25 minit atau hingga keperang-perangan.

7. Setelah benar-benar sejuk, celupkan coklat cair dan salutkan pula dengan nestum.

8. Biarkan sehingga coklat keras. Sedia untuk dihidang.