Ahad, 1 Disember 2013

Agar-agar Bandung Cincau

Agar-agar Bandung Cincau

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar
4 ½ cawan air
Gula secukupnya
½ cawan susu pekat
Perisa Ros
 1 tin minuman cincau
Cincau @ Lengkong secukupnya


Cara Membuatnya :

Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air hingga agar-agar hancur dan larut kesemuanya.

Masukkan gula secukupnya. Tunggu hingga gula larut.

Seterusnya, masukkan susu dan sedikit perisa ros.

Akhir sekali masukkan minuman cincau. Kacau hingga sebati. Tunggu seketika dan tutup api.

Susun cincau atau lengkong yang dipotong kecil di dalam bekas.

Tuangkan agar-agar yang dimasak ke dalam bekas yang berisi cincau.

Biarkan agar-agar sejuk dan mengeras. Sedia untuk dihidang.


Serunding Ikan Bilis

Serunding Ikan Bilis

Bahan-bahan :

200 gram  ikan bilis putih
20 tangkai cili kering @ 3-4 sudu besar cili kisar
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
3 batang serai (dihiris halus)
Santan secukupnya
1 sudu kecil jintan manis (dikisar)
1 sudu kecil biji ketumbar (dikisar)
1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :

1. Ikan bilis direndam sekejap, dibilas dan dikisar bersama bahan-bahan lain termasuklah santan.

2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.

3. Masukkan semua bahan yang dikisar tadi dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masak hingga kering dengan api sederhana. Hendaklah dikacau selalu agar tidak hangit.

5. Jika masih belum betul-betul halus, apabila serunding kering, kisar lagi dengan pengisar kering.


Nota Sajian Hati :

1. Serunding ikan bilis ini boleh dimakan bersama ketupat, lemang dan pulut.

2. Serunding ini juga boleh dijadikan popia mini atau kuih simpul kasih.

3. Hasil yang diperoleh agak banyak juga kerana apabila menghabiskan satu bungkus kulit popia ianya masih berbaki lagi.


Sumber : Blog Selera Dapur Kita      

Jumaat, 22 November 2013

Simpul Kasih Ikan Bilis

Simpul Kasih Ikan Bilis

Bahan-bahan :

200 gram  ikan bilis putih
20 tangkai cili kering @ 3-4 sudu besar cili kisar
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
3 batang serai (dihiris halus)
Santan secukupnya
1 sudu kecil jintan manis (dikisar)
1 sudu kecil biji ketumbar (dikisar)
1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Kulit popia secukupnya
Minyak


Cara Membuatnya :

1. Ikan bilis direndam sekejap, dibilas dan dikisar bersama bahan-bahan lain termasuklah santan.

2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.

3. Masukkan semua bahan yang dikisar tadi dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masak hingga kering dengan api sederhana. Hendaklah dikacau selalu agar tidak hangit.

5. Jika masih belum betul-betul halus, apabila serunding kering, kisar lagi dengan pengisar kering.

6. Potong kulit popia kepada beberapa bahagian. Letakkan sedikit sahaja serunding ikan bilis di tengah dan gulungkannya. Simpul kulit popia tersebut dengan berhati-hati.

7. Jika kulit popia menjadi kering dan mudah patah, lembabkannya dengan tuala basah. Anda jangan mengeluarkan kulit popia terlalu banyak diluar. Keluarkan sedikit demi sedikit dari peti ais agar kulit popia tidak menjadi kering.

8. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Jangan goreng terlalu lama kerana kulit popia mudah hangus.

9. Apabila telah kuning keemasan, bolehlah  diangkat. Sedia untuk dihidang