Bahan-bahan
:
200 gram ikan bilis putih
20 tangkai cili kering @ 3-4 sudu
besar cili kisar
1 cm halia (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
3 batang serai (dihiris halus)
Santan secukupnya
1 sudu kecil jintan manis (dikisar)
1 sudu kecil biji ketumbar
(dikisar)
1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Kulit popia secukupnya
Minyak
Cara
Membuatnya :
1. Ikan bilis direndam sekejap,
dibilas dan dikisar bersama bahan-bahan lain termasuklah santan.
2. Panaskan sedikit minyak di
dalam kuali.
3. Masukkan semua bahan yang
dikisar tadi dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
4. Masak hingga kering dengan api
sederhana. Hendaklah dikacau selalu agar tidak hangit.
5. Jika masih belum betul-betul
halus, apabila serunding kering, kisar lagi dengan pengisar kering.
6. Potong kulit popia kepada
beberapa bahagian. Letakkan sedikit sahaja serunding ikan bilis di tengah dan
gulungkannya. Simpul kulit popia tersebut dengan berhati-hati.
7. Jika kulit popia menjadi
kering dan mudah patah, lembabkannya dengan tuala basah. Anda jangan
mengeluarkan kulit popia terlalu banyak diluar. Keluarkan sedikit demi sedikit dari peti ais agar kulit popia tidak menjadi kering.
8. Goreng dalam minyak penuh
dengan api sederhana. Jangan goreng terlalu lama kerana kulit popia mudah
hangus.
9. Apabila telah kuning
keemasan, bolehlah diangkat. Sedia untuk
dihidang
hmm...sedap...kalau udang kering lagi sedap...namanya simpul sayang hehee...
BalasPadamOh ye ke..nanti bolehlah cuba..tapi kena cari resipi la dulu... :)
PadamAsslamualaikum..nak resepi boleh??
BalasPadam