Cucur Jagung Pedas

Ahad, 3 November 2013

Cucur Jagung Pedas

Cucur Jagung Pedas

Bahan-bahan :

4 cawan tepung gandum
2-3 tongkol jagung (dihiris untuk ambil isinya)
½ labu bawang merah (dihiris nipis)
1 sudu besar cili kisar
Udang hidup
1 sudu teh yis
1 biji telur
Sedikit daun kucai (dipotong)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Masukkan kesemua bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.

3. Biarkan seketika lebih kurang 15 hingga 30 minit atau sehingga adunan nampak naik.

4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.

5. Toskan dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan