Khamis, 12 Disember 2013

Bubur Puteri Mandi Durian @ Wadai Kepeng Durian

Bubur Puteri Mandi Durian atau Wadai Kepeng Durian
Kuih tradisional orang Banjar
Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
½ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
Durian


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut di dalam satu bekas.

2. Bancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih buah melaka.

3. Buat bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak, ia akan menjadi lebih besar. Bentukkan sehingga habis.

4. Apabila semuanya sudah siap, ketepikan dahulu.

5. Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.

6. Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.

7. Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama buah durian. Kacau supaya kuih tidak bergumpal sesama sendiri.

8. Setelah kesemua kuih timbul di permukaan santan barulah kuih tersebut telah masak. Tutup api dan bolehlah dihidang.

Ahad, 8 Disember 2013

Air Kelapa Muda

air kelapa muda

air kelapa muda istimewa

Bahan-bahan :

2 biji kelapa muda (ambil air dan isinya)
Gula secukup rasa
Air panas
Ketul ais secukupnya


Cara Menyediakannya :

Masukkan air dan isi kelapa muda ke dalam jug.

Larutkan gula di dalam air panas untuk menghasilkan air gula.

Kemudian, masukkan air gula yang dibancuh tadi ke dalam jug yang berisi air kelapa. Kacau hingga semuanya sebati.

Akhir sekali, masukkan ketul ais secukupnya. Tuangkan  di dalam gelas.

Sedia untuk dihidang.

Khamis, 5 Disember 2013

Agar-agar Kelapa Muda

Agar-agar Kelapa Muda
Agar-agar Kelapa Muda yang enak
Agar-agar Kelapa Muda Enak
Menyejuk dan melegakan tekak
Bahan-bahan :

20 gram agar-agar bertali
2-3 biji buah kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Gula secukupnya
2 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 2 cawan air dan 1 cawan air kelapa muda hingga agar-agar betul-betul hancur dan mendidih.

2. Masukkan gula secukupnya bergantung kepada rasa air kelapa. Jika air kelapa berasa agak masam, lebihkan gula agar dapat menghilangkan rasa masam tersebut. Tunggu hingga gula larut.

3. Seterusnya, masukkan 2 ½ cawan air kelapa muda bersama isinya. Kacau hingga semuanya sebati dan tutup api.

4. Tuangkan agar-agar ke dalam bekas mengikut citarasa sendiri.

5. Biarkan agar-agar sejuk dan keras. Letakkan di dalam peti sejuk agar lebih terasa keenakan dan kedinginan kelapa.

6. Sedia untuk dihidang dan selamat mencuba.