Isnin, 1 Disember 2014

Kek Gula Hangus Bersarang Semut

Kek Gula Hangus Bersarang Semut

Kek Gula Hangus Bersarang Semut
Sumber Resipi : 
Facebook

Bahan Untuk Gula Hangus :

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega


Cara Membuat Gula Hangus :

1. Gula digoreng dengan api sederhana besar di dalam kuali.

2. Apabila gula telah cair dan berwarna keperangan, masukkan air panas.

3. Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair.

4. Tutup api dan ketepikan.


Bahan Untuk Kek :

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila


Cara Membuat Kek :

1. Pukul telur sehingga sebati. Masukkan susu pekat.

2. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terlebih dahulu.

3. Tuangkan esen vanila. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.

4. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.

5. Dibakar selama 60 minit suhu oven 160oC api bawah sahaja. Baki terakhir 11 minit pula api atas  dan bawah.

6. Kek ini juga boleh dikukus selama satu jam atau sehingga masak.


Tips Masakan :

1. Pukul telur jangan terlalu lama kerana ia akan keringkan kek. Pukul sekadar telur kuning pecah dan rata sudah mencukupi.

2. Semasa masukkan susu dan tepung gandum hendaklah dikacau sekejap juga untuk menghasilkan kek yang lembab dan lembut.

3. Aluminium foil mesti digunakan untuk menutup loyang kek sebab hasilnya kek anda akan lebih cantik daripada diletakkan kain pada sekeliling tudung pengukus. Jika tiada aluminium foil, mesti tutup tudung pengukus dengan kain disekelilingnya.

Ahad, 23 November 2014

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah
Sumber Resipi :
Facebook/bukuresepi

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 cawan air panas @ air bancuhan kopi
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat


Topping :

½ cawan serbuk koko
½ cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar marjerin


Cara Membuat Kek :

1. Pukul telur dan gula sampai kembang dan ringan.

2. Campur susu dan kacau sebati.

3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan minyak, kacau lagi dan akhir sekali masukkan air panas. Kacau sebati.

5. Kukus dalam paper cup selama 20 minit atau loyang 9 inci selama 1 jam.


Cara Membuat Topping :

1. Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati.

2. Kemudian curahkan ke atas kek dan ratakan.

3. Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 21 November 2014

Aiskrim Fanta Hijau

Aiskrim Malaysia Fanta Hijau

Aiskrim Malaysia Fanta Hijau

Bahan-bahan :

Oren sunquick (perisa minuman)
Bes perisa pisang
Gula
Air panas


Cara Membuatnya :

1. Larutkan gula di dalam air panas.

2. Masukkan oren sunquick dan bes perisa pisang.

3. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk sedikit.

4. Tuangkan di dalam plastik aiskrim dan ikat dengan kemas.

5. Bekukan sehingga keras di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.