Selasa, 16 April 2024

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Swiss Butter Strawberry Azlina Ina

Bahan-bahan :

250 gram butter

75 gram gula aising

1 sudu tepung beras

1 sudu teh esen vanila

¼ cawan susu tepung @ 35 gram

1 ½ cawan tepung jagung @ 150 gram

1 ¾ cawan tepung gandum @ 190 gram

¼ cawan coklat rice (jika ada)

Filling strawberi

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila menggunakan senduk kayu.

2. Masukkan tepung beras dan susu tepung. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan juga tepung gandum.

4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum sambil uli doh.

5. Akhir sekali masukkan coklat rice dan gaul sebati.

6. Tekan dengan acuan, letakkan filling strawberi di tengah.

7. Bakar sehingga masak.

 

Nota :

Biskut ini amat sesuai bagi mereka yang sukakan biskut yang gebu.

 

Ahad, 14 April 2024

Tart Nenas @ Tiktok KakEcah

Tart Nenas @ Tiktok KakEcah

 Tart Nenas @ Tiktok KakEcah
 


Bahan-bahan :

250 gram butter @ marjerin

70 gram gula halus

1 sudu teh esen vanila

1 biji kuning telur

30 gram susu tepung

20 gram tepung kastard

40 gram tepung jagung

350 gram tepung gandum

Jem nenas

 

Sapuan Atas Kuih Tart :

Putih telur

Sedikit esen vanila

Pewarna kuning

 

Cara Membuat Tart Nenas :

1. Kacau butter dan gula halus hingga sebati menggunakan senduk.

2. Masukkan esen vanila dan kuning telur. Kacau lagi.

3. Masukkan susu tepung, tepung kastard dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul sebati.

5. Tekan menggunakan acuan kuih tart, letakkan jem dan gulung.

6. Sapu kuning telur di atasnya.

7. Bakar sehingga masak, bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

 

Cara Membuat Sapuan Atas Kuih Tart :

1. Campurkan putih telur, esen vanila dan pewarna kuning.

2. Kemudian kacau sampai sebati.

3. Tujuan meletakkan esen vanila untuk menghilangkan bau hanyir telur.