Bahan-bahan :
Ubi kayu atau ubi keledek
Tepung gandum
Gula secukup rasa
Sedikit air
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara
Membuatnya :
Rebus ubi sehingga empuk dan
masukkan sedikit garam. Buangkan air rebusan. Kemudian, lenyek ubi sehingga
hancur.
Masukkan sedikit air garam dan
tepung sedikit demi sedkit. Gaul hingga sebati.
Masukkan tepung sehingga adunan
dapat dibentuk. Tepung tidak boleh berlebihan kerana boleh menyebabkan kuih
menjadi keras. Cukuplah sekadar adunan boleh dibentuk.
Buat bentuk seperti kuih donut.
Kemudian bolehlah digoreng.
Di dalam kuali yang lain, masak gula
pasir bersama sedikit air hingga gula hancur dan agak pekat.
Masukkan kuih keria yang telah digoreng
tadi dan kacau sebati hingga semua permukaan kuih terkena air gula.
Sedia untuk dihidang.