Ahad, 23 Februari 2014

Mee Goreng Kerang Simple

Mee Goreng Kerang Simple

Bahan-bahan :

1 bungkus mee
3 sudu besar cili yang telah dikisar
1 biji bawang besar (dihiris)
Kerang (direbus dan dibuang kulit)
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap
Sayur sawi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang besar hingga naik bau.

2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan sayur sawi dan tunggu hingga sayur lembut.

5. Masukkan sos cili, kicap, sos tiram dan juga kerang.

6. Akhir sekali, masukkan mee kuning.

7. Masak hingga kuahnya kering.

8. Sedia untuk dihidang.

Rabu, 19 Februari 2014

Petua Periuk Bersih Berkilat

periuk

Ada kala suri rumah berdepan masalah menghilangkan kesan hangus pada periuk. Usah bimbang kerana ada cara mudah menyelesaikannya. Masukkan sedikit serbuk penaik bersama air ke dalam periuk yang hangus. Biarkan beberapa jam. Kemudian bersihkan periuk seperti biasa dan periuk akan kembali bersih berkilat.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Tembikai Lebih Manis

tembikai

Sukar untuk memastikan tembikai yang dibeli rasanya manis atau tawar. Walaupun warna tembikai itu cantik tapi tidak semestinya rasanya secantik rupa. Untuk mendapatkan tembikai yang lebih manis, rendam tembikai dalam air garam selama empat jam. Tembikai akan terasa manis.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Melembutkan Daging

daging segar

Merebus daging memerlukan masa lama kerana daging tidak mudah empuk. Tapi dengan memasukkan sebiji betik muda ke dalam rebusan daging bukan sahaja melembutkan daging malah membuatkan masakan bertambah sedap. Cara lain ialah dengan memasukkan sudu atau garfu tembikar dan biarkan daging masak hingga empuk. Selain itu boleh juga dicampurkan dengan satu cawan air kelapa ke dalam rebusan daging. Ini memudahkan daging menjadi lembut.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Agar Telur direbus Tidak Retak

Telur

Merebus telur dalam jumlah yang banyak boleh mengakibatkan telur retak. Agar telur tidak retak, didihkan air dengan garam, kemudian baru masukkan telur. Sementara itu untuk mendapatkan telur cantik apabila dikupas masukkan kulit kentang, kulit bawang merah bersama kentang dalam air rebusan. Pasti telur mudah dikupas selain licin dan cantik.

Sumber : Mingguan Wanita

Ahad, 2 Februari 2014

Serawa Cempedak

serawa cempedak

Bahan-bahan :

Sebiji buah cempedak
Gula merah
Gula pasir
Santan
Sagu
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan sedikit air di dalam periuk dan rebus buah cempedak hingga empuk.

2. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga larut. Tapiskan.

3. Masukkan air gula merah yang dimasak tadi bersama gula pasir.  Biarkan seketika.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam. Masak sehingga mendidih.

5. Akhir sekali masukkan sagu. Biarkan seketika dan tutup api.

6. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 28 Januari 2014

Kuih Balung Ayam

Kuih Balung Ayam

kuih balung ayam

Bahan Untuk Kuih :

2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
Pewarna hijau
Air secukupnya
Daun pisang (dilayurkan)
Sedikit minyak


Bahan Untuk Inti :

½ biji kelapa (dibuang kulit dan diparut)
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula putih
Sedikit air


Cara Membuat Inti :

1. Campurkan kesemua bahan di dalam periuk.
2. Masak hingga kering dan tutup api.
3. Inti ini hendaklah dikacau selalu agar masak dengan sekata dan tidak hangit.


Cara Membuat Kuih :

1. Ayak tepung pulut dan tepung beras.

2. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit.

4. Uli hingga menjadi doh dan tepung tidak melekat pada tangan.

5. Ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak agar kuih tidak melekat nanti.

6. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Tekan di atas daun pisang seperti membuat karipap.

7. Masukkan inti ditengahnya dan dilipat dua.

8. Tekan sedikit di sekeliling kuih agar intinya tidak terkeluar.

9. Panaskan periuk pengukus dan kukus sehingga masak.

10. Keluarkan dari periuk pengukus dan sedia untuk dihidang.