Bahan
Untuk Kuih :
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
Pewarna hijau
Air secukupnya
Daun pisang (dilayurkan)
Sedikit minyak
Bahan
Untuk Inti :
½ biji kelapa (dibuang kulit dan
diparut)
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula putih
Sedikit air
Cara
Membuat Inti :
1. Campurkan kesemua bahan di
dalam periuk.
2. Masak hingga kering dan tutup
api.
3. Inti ini hendaklah dikacau
selalu agar masak dengan sekata dan tidak hangit.
Cara
Membuat Kuih :
1. Ayak tepung pulut dan tepung
beras.
2. Masukkan sedikit garam dan pewarna
hijau.
3. Masukkan air sedikit demi
sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh dan
tepung tidak melekat pada tangan.
5. Ambil daun pisang, sapukan
sedikit minyak agar kuih tidak melekat nanti.
6. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Tekan di atas daun pisang seperti membuat karipap.
7. Masukkan inti ditengahnya dan
dilipat dua.
8. Tekan sedikit di sekeliling
kuih agar intinya tidak terkeluar.
9. Panaskan periuk pengukus dan
kukus sehingga masak.
10. Keluarkan dari periuk
pengukus dan sedia untuk dihidang.
tak pernah rasa pun hehee... nama pun tak pernah dengar...pelik gak ya...tapi nampak sedap tu
BalasPadamKuih orang Banjar..memang sedap pun .. Cubalah yer :)
Padamtak pernah makan dan tgk..hehe
BalasPadamsye klik 2x DIY awak
Namanya pun pelik sikit..hihi..
PadamFirst time tengok and first time dengar nama kuih too . Unik :)
BalasPadam