Murtabak Nangka

Jumaat, 10 Januari 2014

Murtabak Nangka

murtabak nangka
murtabak nangka

Bahan Doh :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
Air secukupnya
Minyak masak
1 biji telur ayam
Sedikit garam
Daun pisang


Bahan Inti :

Buah nangka (dipotong kecil)
Sedikit gula


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum dan masukkan telur dan gula.

2. Seterusnya, masukkan air garam sedikit demi sedikit. Uli hingga tepungnya tidak melekat pada tangan dan menjadi doh yang baik atau sebati.

3. Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Letakkannya di dalam bekas yang berisi minyak masak agar tidak melekat antara satu sama lain. Perap selama 3 jam.

4. Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Lapikkan dengan daun pisang agar mudah diangkat ketika hendak menggoreng nanti.

5. Buah nangka dipotong kecil dan masukkan sedikit gula. Gaulkan hingga sebati.

6. Tuangkan inti nangka di tengah dan lipat bentuk empat segi.

7. Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak . Goreng murtabak sehingga masak.

8. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan