Isnin, 22 Februari 2016

Mee Sanggul Goreng BumiBes

Mee Sanggul Goreng BumiBes

Bahan-bahan :

1 bungkus mee sanggul BumiBes (250 gram)
3 sudu cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar (dihiris)
Sedikit sos cili dan kicap
Isi ayam
Sayur
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.

2. Tumis bawang besar sehingga kekuningan dan wangi.

3. Masukkan cili kisar dan masak sebentar.

4. Masukkan ayam, gula, garam, sos cili dan kicap.

5. Biarkan hingga ayam lembut.

6. Seterusnya, masukkan air secukupnya bersama sayur.

7. Apabila telah mendidih masukkan mee sanggul.

8. Masak hingga mee lembut dan airnya kering.

9. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 20 Februari 2016

Mee Sanggul dan Biskut Keluaran BumiBes

Mee sanggul dan biskut keluaran BumiBes diyakini suci dan halal. Merupakan produk Muslim 100% keluaran bumiputera Islam dan mendapat pengiktirafan sijil halal JAKIM. Mee sanggul ini adalah dari sumber semulajadi, tiada bahan pengawet, tiada bahan perisa atau pewarna dan tiada kolestrol.

mee sanggul
Mee Sanggul tanpa perisa
Berat : 250 gram
Harga : RM 3

Cara Penyediaan :

1. Masukkan air panas mendidih.
2. Rendam mee selama 3 minit.
3. Toskan mee.
4. Sedia untuk dimasak.

mi sup
Mi Sup
Berat : 310 gram
Harga : RM 5.20

mi tom yam
Mi Tom Yam
Berat : 310 gram
Harga : RM 5.20


biskut potong coklat
Biskut Potong Coklat
Kuantiti : 30 keping
Harga : RM 4.30

biskut potong gula
Biskut Potong Gula
Kuantiti : 30 keping
Harga : RM 4.30

Berminat? Menempah atau menjadi pengedar?
Hubungi
Facebook : mutiara valley marketing
Instagram : mutiaravalley
Telefon atau whatsapp : 012-4822441

Jumaat, 19 Februari 2016

Murtabak Maggi Simple

Murtabak Maggi Simple

Bahan-bahan :

1 bungkus maggi kari
2 biji telur
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Rebus maggi sehingga lembut. Toskan airnya.

2. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan masukkan perencah kari maggi.

3. Pukul sedikit telur dan masukkan maggi tadi.

4. Kacau hingga telur dan maggi bercampur atau sebati.

5. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak.

6. Tuangkan maggi tadi dan ratakan ia mengikut ketebalan yang diingini.

7. Goreng hingga keperangan atau masak dan angkat.

8. Potong dan sedia untuk dinikmati.

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Pulut Kacau Sirap Rose

Pulut kacau sirap rose atau wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan dan juga santan. 

Pulut kacau sirap rose sangat popular terutama semasa kenduri-kendara dan musim perayaan. Ia juga boleh dijadikan hantaran kerana rasanya yang enak dan warnanya yang menarik.


RESIPI PULUT KACAU SIRAP ROSE

OLEH : SAJIAN HATI

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
1 kg santan
1 kg gula pasir
1 cawan air
Bes minuman perisa rose @ Sirap rose
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Basuh dan rendam beras pulut semalaman. Kemudian, toskan airnya.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Masukkan pulut di dalam periuk pengukus dan buatkan lubang di tengahnya.



Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak. Tutup api.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Di dalam kuali, campurkan santan, gula, garam, air dan juga sirap rose. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Masak sehingga mendidih. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk sepenuhnya. Potong dan sedia untuk dihidang.


Pulut Kacau Sirap Rose

Sabtu, 13 Februari 2016

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
8 mug air
1 tin susu cair
Gula secukup rasa
Strawberi emulco
Bes minuman berperisa jagung
Jelly pelbagai perisa


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air hingga mendidih dan agar-agar menjadi hancur.

2. Masukkan gula secukupnya dan biarkan hingga gula larut.

3. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih.

4. Tutup api dan biarkan agar-agar menjadi suam kerana jika terlalu panas boleh menyebabkan jelly cair.

5. Susun jelly ke dalam acuan dan masukkan ke dalam peti ais di bahagian beku seketika.

6. Bahagikan agar-agar kepada tiga bahagian.

7. Letakkan perisa jagung serta strawberi. Satu lagi dibiarkan kosong iaitu agar-agar perisa susu.

8. Tuangkan agar-agar susu ke atas jelly dengan perlahan dan biarkan sejuk.

9. Setelah sedikit keras, cakarkan sedikit tuangkan agar-agar strawberi pula.

10. Akhir sekali, cakarkan lagi masukkan agar-agar perisa jagung.

11. Biarkan ia keras sepenuhnnya dan sedia untuk dinikmati.

Rabu, 10 Februari 2016

Bubur Cha Cha dengan Nangka

Bubur Cha Cha dengan Nangka

Bahan-bahan :

Cha cha
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan
Santan (dari satu biji kelapa)
Sedikit garam
Isi nangka (dipotong)


Cara Membuatnya :

1. Rebus cha cha bagi lembut dan tapiskan.

2. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula larut.

3. Tapis dan masukkan dalam periuk lain.

4. Campurkan juga santan, gula pasir, garam dan daun pandan.

5. Buka api dan masak hingga mendidih.

6. Masukkan cha cha tadi dan juga isi nangka.

7. Biarkan hingga mendidih dan tutup api.

8. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 7 Februari 2016

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Bahan-bahan :

30 gram agar-agar bertali
7 mug air
1 mug susu cair
Gula secukup rasa
Biskut oreo
Milo secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air dan daun pandan sehingga agar-agar hancur.

2. Seterusnya, masukkan gula secukup rasa.

3. Biarkan gula larut dan masukkan susu cair.

4. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.

5. Patah-patahkan biskut oreo (termasuk inti) dan diletakkan dalam acuan.

6. Tuang separuh agar-agar ke dalam acuan. Biarkan ia sedikit keras.

7. Letakkan serbuk milo di dalam agar-agar yang tinggal.

8. Kacau hingga sekata supaya tidak berketul.

9. Tuangkan ke atas agar-agar tadi untuk lapisan kedua.

10. Biarkan hingga keras sepenuhnya dan sedia untuk dinikmati.