Khamis, 21 Julai 2011

Cucur Udang

Cucur Udang

Bahan Untuk Sos : 

1 piring cili kering (rebus)
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 ulas bawang merah
Garam secukupnya
Gula secukup rasa
3 sudu makan gula merah
Sedikit jus asam jawa
2 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak & kisar separa halus)

Bahan Untuk Cucur :

1 kg tepung gandum
300 gram udang basah (saiz kecil / sederhana)
Daun kucai (potong kecil-kecil)
500 gram taugeh
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk kunyit
½-1 kg minyak masak (untuk menggoreng) 

Cara Untuk  Membuat Sos : 

Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis bahan yang dikisar hingga naik minyak.

Kemudian, masukkan kacang tanah yang telah dikisar, gula merah, gula putih dan garam secukup rasa. Seterusnya, masukkan jus asam jawa dan air.

Biarkan mendidih seketika. Tutup api dan ketepikan.

Cara Untuk Membuat Cucur : 

Campurkan tepung gandum, daun kucai, taugeh, baking powder, serbuk kunyit, garam dan sedikit udang di dalam mangkuk.

Bancuh pekat dengan air yang mencukupi. Biarkan selama 1 jam. Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali.

Kaup adunan dengan senduk separa bulat, letak 1-2 ekor udang basah di atas adunan. Masukkan ke dalam minyak panas satu persatu. Goreng sehingga keemasan. Angkat dan tos. Hidang bersama sos cucur udang.

Sedia untuk dihidangkan.

Bubur Pulut Hitam

Bubur Pulut Hitam
Bahan-bahan : 

500 gram pulut hitam di basuh dan direndam selama beberapa jam
Gula putih secukupnya
Sedikit garam untuk melemakkan
Santan daripada 1 biji kelapa
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Pulut hitam direbus hingga empuk. Masukkan gula secukupnya. Tunggu beberapa minit.

Seterusnya, masukkan santan dan sedikit garam dan daun pandan. Tunggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang.
 

Karipap

Karipap Simple

Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum
Sedikit garam 
Air
4-5 sudu minyak @ marjerin (dipanaskan) 


Bahan Untuk Inti : 

Ubi keledek @ ubi kentang (dipotong dadu)
Rempah kari daging (1 bungkus kecil)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 ulas bawang merah (dipotong kecil)
Daun kari
Ikan bilis (ditumbuk)



Cara Membuat Kulit Karipap : 

1. Panaskan minyak @ marjerin dan tutup api. Biarkan ia sejuk suam-suam kuku.

2. Masukkan garam dan minyak ke dalam tepung. Gaulkan. 

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 



Cara Membuat Inti Karipap : 

1. Tumis bawang dan daun kari hingga naik bau. 

2. Masukkan ubi keledek, ikan bilis, garam, gula dan sedikit air.

3. Tutup kuali dan hendaklah kacau selalu. Tunggu hingga ubi empuk dan kering. 

4. Padamkan api dan bolehlah diangkat. Biarkan ia sejuk.

5. Kemudian bolehlah dicanai membentuk karipap.

Kuih Cara

Kuih Cara

Bahan-bahan : 

3 cawan tepung gandum
2 ½ cawan santan + pandan
1 biji telur
½ sudu teh garam
2 sudu gula
Gula secukupnya
Sedikit minyak

Cara membuatnya : 

Ayak tepung gandum, masukkan telur, garam dan dua sudu gula. Kemudian masukkan santan bercampur pandan sedikit demi sedikit.

Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak berketul. Jika tidak sebati, tapis adunan menggunakan penapis dan dilenyek hingga pecah.

Guna acuan kuih bahulu, letakkan di atas api dan masukkan sedikit minyak. Seterusnya, masukkan 1 sudu bancuhan tepung tadi dan sedikit gula mengikut citarasa. Tutup dengan tudung periuk dan tunggu hingga masak.

Setelah itu, bolehlah dicungkil untuk mengeluarkan kuihnya. Ulang cara ini sehingga tepung habis.

Kuih Lidah Buaya

Kuih Lidah Buaya

Bahan-bahan : 

800 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ sudu teh garam
2 sudu besar marjerin dipanaskan sehingga cair
Tepung ubi kayu
Minyak masak
Gula halus secukupnya 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan gula, garam dan marjerin yang dicairkan. Gaulkan. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga sebati.

Setelah itu, di dalam bekas yang lain masukkan tepung ubi dan campurkan minyak masak sedikit demi sedikit. Bancuhan adalah agak cair untuk disapukan ke permukaan doh.

Ambil sedikit doh yang siap diuli dan canaikan senipis yang mungkin. Kemudian sapukan dengan bancuhan tepung ubi kayu tadi sehingga rata.

Kemudian, bolehlah dilipat dan dipotong kecil-kecil.

Goreng hingga kekuningan. Kemudian, taburkan dengan gula halus. 

Lempeng Kelapa

Lempeng Kelapa 

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak 

Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum. Masukkan kelapa parut, gula dan garam secukup rasa.

Seterusnya, masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga doh menjadi sebati. Adunan hendaklah cair sedikit berbanding membuat cucur.

Kemudian, panaskan kuali masukkan sedikit minyak lebih kurang satu sudu ratakan keseluruh kuali.

Cedukkan 1 senduk aduan dan buat bentuk bulatan nipis. Tunggu hingga garing dan alihkan pula di bahagian yang lain. Apabila kekuningan bolehlah diangkat.

Buat sehingga adunan habis. Lempeng ini sedap dimakan begitu sahaja atau bersama kari dan juga sambal.


Ahad, 19 Jun 2011

Cucur Kembung

Cucur Kembung

Bahan Untuk Kuih :

800 gram tepung gandum
Sebungkus yis (11 gram)
½ cawan gula
Telur
Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bahan Untuk Kuah :

300 gram kacang tanah
1 piring cili kering dipotong
Minyak untuk menumis
3 ulas bawang merah
Air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuat Kuih :

Ayak tepung gandum. Masukkan telur, gula dan sedikit garam. Yis dimasukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan sedikit air. Kacau yis tersebut.

Kemudian, masukkan yis ke dalam tepung. Tambahkan air hingga adunan menjadi lembut atau cair seperti membuat cucur.

Adunan hendaklah disimpan sehingga naik 2 kali ganda. Seterusnya, bolehlah digoreng hingga garing.

Cara Membuat Kuah :

Cili kering direbus kemudian dimesin bersama dengan bawang merah.

Buka api, panaskan sedikit minyak dan masukkan cili yang dimesin tadi. Tambahkan sedikit air. Kemudian, tunggu hingga pecah minyak. Kacang tanah dimesin dan janganlah terlalu hancur. 

Apabila telah pecah minyak, masukkan kacang tanah, gula dan garam secukup rasa. Seterusnya, masukkan air asam jawa.

Tunggu masakan mendidih. Kemudian bolehlah dihidang bersama cucur.