Isnin, 29 Ogos 2011

Biskut Samperit

Biskut Samperit

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
¼ cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
Ceri merah

Cara Membuatnya :

Putar marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur. Pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.

Kemudian, tekan dengan menggunakan acuan samperit. Letakkan ceri di atasnya. Bolehlah dibakar hingga masak.

Biskut Almond London Cornflakes

Biskut Almond London Cornflakes 

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ cawan cornflakes yang dikisar halus
½ sudu teh esen vanilla
1 biji telur
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
Badam biji
Coklat masakan

Cara Membuatnya :

Badam dipanggang di dalam oven selama beberapa minit. Badam perlu dimasak terlebih dahulu kerana badam memerlukan masa yang lama untuk masak berbanding dengan kuih. Apabila badam telah masak, ketepikan dahulu.

Putar marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur.

Seterusnya, masukkan cornflakes, tepung kastard dan tepung jagung. Masukkan juga tepung gandum secukupnya. Uli hingga sebati.

Setelah itu, salut badam dengan adunan tadi dan bakar hingga masak.

Setelah kuih masak dan sejuk. Masak coklat masakan dengan didihkan air di dalam periuk dan masak coklat dengan memasukkan periuk lain ke dalam bekas yang berisi air panas tadi.

Kemudian salut kuih dengan coklat dan dimasukkan ke dalam cawan kertas. Tabur badam yang dipotong kecil. Bolehlah disejukkan hingga coklat menjadi keras.

Jumaat, 26 Ogos 2011

Biskut Chip Kelapa

Biskut Chip Kelapa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 cawan kelapa kering
100 gram coklat chip
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh serbuk penaik (baking powder)
1 cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla. Kacau lagi.

Kemudian, masukkan kelapa kering dan coklat chip. Simpan sedikit coklat chip untuk dijadikan hiasan.
Setelah itu, masukkan serbuk penaik dan tepung jagung. Kacau dan seterusnya masukkan tepung gandum. Uli hingga sebati.

Kemudian, bolehlah dibentuk menggunakan acuan mengikut citarasa sendiri. Hiaskan dengan coklat chip agar kelihatan lebih menarik.