Rabu, 16 November 2011

Biskut Pandan Sweet


Biskut Pandan Sweet

Bahan-bahan : 


1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh perisa pandan
1 biji telur
¼ cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
Coklat putih
Coco rice

Cara Membuatnya : 


Putar marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan perisa pandan dan telur. Pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
Kemudian, canai adunan dan tekan dengan menggunakan acuan bunga. Bolehlah dibakar hingga masak.

Setelah itu, masak coklat putih dan tuangkan sedikit coklat ditengah-tengah kuih tersebut dan taburkan coco rice.

Biskut Makmur Berunai


Biskut Makmur Berunai

Bahan-bahan : 


500 gram tepung gandum
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan sehingga masak)
Gula halus secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara Membuat Intinya : 


Mesin kacang tanah sehingga halus. Kemudian, masukkan sedikit gula halus ke dalamnya. Gaul hingga sebati. 

Cara Membuat Tepungnya :


Panaskan minyak masak ke dalam periuk. Kemudian, tuangkan minyak yang panas tersebut ke dalam tepung. Gaul tepung hingga sebati dan boleh dibentuk.

Setelah itu, bentukkan adunan tepung tersebut berbentuk bulat dan masukkan sedikit kacang tadi sebagai inti. Tutup semula.

Bolehlah dibakar hingga masak. Akhir sekali, golekkan dengan gula hingga putih. Pastikan semasa menggolek, kuih tersebut masih panas jika tidak gula tidak dapat melekat di permukaan kuih.

Biskut Lenga


Biskut Lenga

Bahan-bahan : 


1 cawan gula halus
1 ½ cawan marjerin
3 cawan tepung ubi
3 cawan tepung gandum
1 cawan biji lenga
1 camca teh baking powder
1 biji telur ayam

 

Cara Membuatnya : 


Pukul marjerin dengan gula hingga putih. Masukkan telur dan kacau lagi.

Kemudian, masukkan biji lenga. Masukkan juga tepung ubi dan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder. Masukkan sedikit demi sedikit. Uli adunan hingga sebati.

Canai dan terapkan dengan acuan mengikut citarasa sendiri. Sapu dengan telur ataupun susu di atas dengan menaburkan biji lenga di atasnya.

Bakar hingga masak.