Jumaat, 21 September 2012

Pulut Kukus Bersama Kelapa

Pulut Kukus Bersama Kelapa

Pulut Kukus


Bahan Untuk Pulut Kukus:

Beras pulut (direndam semalaman)
Santan
Sedikit garam untuk melemakkan

Inti Kelapa :

Kelapa parut (dibuang kulit)
Gula merah
Gula putih


Cara Memasak Pulut :

Basuh beras pulut yang direndam. Toskan airnya. Kukus pulut tersebut hingga masak. 

Sementara menunggu pulut masak, masukkan santan di dalam periuk bersama sedikit garam. Masak sehingga mendidih. Tutup api.

Setelah pulut masak, semasa masih panas lagi tuangkan santan yang dimasak tadi. Masukkan santan secukupnya dan dikacau hingga sebati. Pulut akan menjadi lembut jika dimasukkan santan dengan jumlah yang mencukupi.

Jika pulut masih juga kurang lembut, anda boleh kukus semula pulut tersebut buat seketika setelah dimasukkan santan. Pulut anda akan menjadi lembut dan tahan lama.

Sedia untuk dihidang.


Cara Membuat Inti Kelapa:

Gula merah dimasak bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis. Gula merah perlu ditapis agar dapat membuang bendasing yang terdapat di dalam gula tersebut.

Setelah itu, campurkan kelapa parut, air gula merah dan gula. Masak di atas api sehingga kering. Hendaklah dikacau selalu semasa memasaknya.

Tutup api. Hidangkan bersama pulut.


Nota : Juadah ini sering disediakan semasa majlis perkahwinan di kampung saya. Enak juga dimakan bersama ikan kering. Juadah ini dimasak secara bergotong-royong.

Khamis, 20 September 2012

Air Lobak Merah

Air Lobak Merah

Bahan-bahan :

1 batang lobak merah
1 tin susu pekat manis
Air masak


Cara Membuatnya :

Blender lobak merah bersama air masak sehingga hancur. Tapis untuk mendapatkan airnya. 

Mesin semula hampas lobak merah dan tambahkan sedikit air masak serta ditapis. Kemudian, hampas tersebut bolehlah dibuang.

Setelah itu, masukkan susu pekat manis ke dalam air lobak merah tadi. Masukkan susu sehingga airnya menjadi manis.

Jika suka, boleh masukkan ketul ais agar lebih sejuk atau masukkan sahaja di dalam peti sejuk.

Sedia untuk dihidang.

Rabu, 19 September 2012

Biskut Tart Rose Pandan

Biskut Tart Rose Pandan

Bahan-bahan :

250 gram mentega
200 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
100 gram tepung kastard
100 gram gula aising
1 sudu teh esen pandan
½ sudu teh pewarna hijau
Jem strawberi secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.

2.  Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Uli sehingga sebati.

3. Bentukkan kuih mengikut gambar di bawah. Kemudian, bakar sehingga masak.

Perhatian : Jika kuih terlalu lembut, sila tambahkan tepung gandum atau tepung jagung. Gambar di bawah adalah dari blog lain.


Cara Membentuk Kuih :

Gambar 1 :
Leperkan doh tadi. Potong adunan menggunakan acuan berbunga. Sapukan sedikit jem strawberi di atasnya.


Gambar 2 :
Setelah disapu jem. Bentukkan melengkung seperti di dalam gambar.


Gambar 3 :
Rapatkan dua keping kuih.


Gambar 4 :
Masukkan kuih di dalam acuan kertas. Bakar hingga masak.