Jumaat, 12 Oktober 2012

Tart Nenas

Tart Nenas

Bahan-bahan :

250 gram mentega
200 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
100 gram tepung kastard
100 gram gula aising
1 sudu teh esen vanila
Jem nenas secukupnya
Kuning telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang. Masukkan esen vanila.

2.  Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Uli sehingga sebati.

3. Bentuk kuih tart mengikut acuan tart kegemaran. Isikan jem nenas dan sapu kuning telur di atasnya.

4. Bakar pada suhu 170-180oC selama 20-25 minit.

Rabu, 10 Oktober 2012

Masalodeh @ Vadai

Kuih Masalodeh atau Vadai

Bahan-bahan :

250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam atau semalaman)
1 biji bawang besar (potong dadu kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering (gunting kecil-kecil)
1 tangkai daun kari (dilurut dan jika daun terlalu besar, bolehlah dihiris sedikit)
Udang kering (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum


Cara Membuatnya :

1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji-biji  kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air. Tuang ke dalam bekas.

2. Masukkan jintan manis, cili kering, udang kering, bawang besar dan daun kari. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan sedikit tepung jika terlalu lembut. Biar sekejap.

3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambil anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat-bulat dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.

4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma.

Cucur Kucai


Cucur Kucai

Bahan-bahan :

500 gram tepung gandum
Udang hidup (dimasak separuh masak bersama sedikit garam)
1 biji telur
2 tangkai cili kering (dihiris nipis)
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
Kucai (dipotong)
Gula 
Air garam secukup rasa
Air panas


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum bersama telur, kucai, bawang, udang, cili dan juga gula di dalam bekas. Gaulkan.

Siram air panas di atas campuran tepung tersebut, tetapi jangan terlalu banyak. Kacaukan.

Seterusnya, masukkan air garam secukupnya sehingga bancuhannya sesuai untuk membuat cucur.

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cucur sehingga masak.

Jumaat, 5 Oktober 2012

Karipap Gulung


Karipap Gulung


Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu marjerin (dipanaskan sehingga cair)
Sedikit garam


Bahan Untuk Inti :

1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
24 gram rempah kari daging (lebih kurang 5 sudu besar)
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (dihiris)
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula


Cara Membuat Kulit :

Masukkan marjerin yang telah dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.

Kemudian masukkan air garam sedikit demi sedikit. Uli hingga doh menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.

Kemudian bolehlah dibentuk untuk menghasilkan karipap gulung.


Cara Membuat Inti :

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang merah dan juga daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan dan naik bau.

Bancuh rempah kari dengan sedikit air. Kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan tersebut ke dalam kuali.

Setelah itu masukkan  ikan bilis, ubi keledek, gula dan garam secukup rasa. Tutup permukaan kuali dengan tudung periuk.

Hendaklah dibuka dan dikacau selalu. Masak hingga ubi keledek empuk dan airnya kering. Tutup api. Sedia untuk membuat karipap gulung.

Ahad, 30 September 2012

Kuih Jagung

Kuih Jagung


Bahan A :
½ tin jagung manis dalam tin
1 cawan gula
6 butir telur
1 cawan marjerin
1 sudu teh soda bikarbonat


Bahan B :
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik 


Cara Membuatnya : 

1. Adun semua bahan A sehingga sebati dengan menggunakan mesin pengisar.

 2. Selepas itu, masukkan bahan B dan sekali lagi adun sehingga sebati.

 3. Akhir sekali, masukkan adunan tadi dalam acuan. Kemudian kukus atau bakar sehingga masak selama 15-20 minit.
 

Sabtu, 29 September 2012

Agar-agar Kastard


Agar-agar Kastard


Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
4 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
Kuning telur
Dua helai daun pandan (disimpul)
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 5 cawan air sehingga kembang. Masukkan juga daun pandan.

2. Setelah agar-agar kembang, masukkan gula pasir dan direbus selama beberapa minit.

3. Bancuh tepung kastard dengan secawan air. Bancuhan itu dimasukkan ke dalam agar-agar lalu dikacau sehingga agak pekat.

4. Apabila campuran tersebut masak, masukkan kuning telur beserta esen vanila lalu dikacau sehingga sebati.

5. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan di dalam peti sejuk hingga agar-agar keras.
 

Rabu, 26 September 2012

Kek Permaisuri

Kek Permaisuri

Bahan-bahan :

60 gram tepung gandum
½ camca teh serbuk penaik
60 gram marjerin
60 gram gula halus
1 biji telur (dipukul bersama esen vanila)
½ camca teh esen vanila
30 gram buah-buahan kering


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

2. Putar marjerin dan gula hingga kembang dan putih.

3. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar lagi.

4. Kaup tepung dengan sudu logam sedikit demi sedikit sehingga habis.

5. Masukkan buah-buahan kering dan kacau rata.

6. Bakar selama 15-20 minit hingga kek berwarna kuning keemasan.