Sabtu, 5 Januari 2013

Mee Kuah


Bahan-bahan :

3 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas)
1 ekor ayam (dipotong kecil)
1 piring cili kering yang dipotong
4 ulas bawang merah (dimesin)
2 ulas bawang merah (dihiris)
4 ketul ubi keledek (direbus dan diblender hingga hancur)
Air asam jawa
Sawi (dipotong)
3 biji buah tomato (dipotong 4)
Sos cili
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api dan basuh cili kering tersebut. Mesin cili bersama 4 ulas bawang merah hinggga hancur.

Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah yang dihiris hingga kuning dan masukkan bahan yang dikisar tadi.

Seterusnya, masukkan ayam dan garam. Tunggu hingga ayam masak.

Setelah itu, masukkan ubi keledek yang dimesin dan sedikit air asam jawa. Masukkan juga air yang secukupnya.

Masukkan sayur sawi dan buah tomato. Tambahkan sedikit sos cili dan gula secukup rasa. Tunggu hingga sayur lembut dan kuah telah mendidih.

Tutup api dan bolehlah dihidang bersama mee kuning.


Nota : Untuk lebih enak, boleh dihidang bersama telur, bawang goreng dan tauhu mengikut citarasa sendiri. Sukatan untuk resepi ini boleh dimakan lebih daripada 10 orang.

Khamis, 20 Disember 2012

Serawa Labu


Bahan-bahan :
 
Sebiji buah labu (dikupas dan dipotong kecil)
Gula merah
Gula pasir
Santan cair
Santan pekat
Sagu
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

Buah labu direbus hingga empuk.

Sementara itu, masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula merah larut. Tapiskan.

Masukkan gula merah ke dalam labu yang telah empuk tadi. Masukkan juga gula pasir secukup rasa.

Setelah itu, masukkan santan cair, daun pandan dan sedikit garam. Masak hingga mendidih. Kemudian, masukkan sagu dan dibiarkan seketika hingga sagu betul-betul masak.

Akhir sekali, masukkan santan pekat dan biarkan mendidih. Tutup api dengan segera. Jangan biarkan mendidih terlalu lama kerana boleh menyebabkan pecah minyak santan tersebut.

Sedia untuk dihidang.

Apam Labu Manis

apam labu manis

Bahan-bahan :

1 cawan labu rebus (lenyek halus)
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
250ml santan kelapa
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis


Cara Membuatnya :

1. Satukan kesemua bahan (masukkan dalam mixer) gaul hingga sebati.

2. Perap adunan selama 1-1 1/2 jam.

3. Sapukan acuan dengan minyak.

4. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.

5. Kalau suka boleh dimakan bersama kelapa parut putih yang dicampur sedikit garam.

    Sumber : Blog yatiememories