Isnin, 22 April 2013

Aiskrim Asam Ko



Bahan-bahan :


Beberapa biji  buah asam ko
Gula
Air secukupnya


Cara Membuatnya :


1. Larutkan gula di dalam air panas. Kemudian masukkan air masak hingga cukup rasa manisnya seperti yang dikehendaki.

2. Masukkan sebiji buah asam ko ke dalam plastik aiskrim. Jika hendak jimat, boleh dibelah dua dan masukkan sebelah sahaja.

3. Seterusnya, tuangkan air gula yang dibancuh tadi. Ikat hujung plastik tersebut dengan kemas.

4. Bekukan hingga keras dan sedia untuk dinikmati.
 

Aiskrim Buah Markisa

Aiskrim Buah Markisa yang telah disejukkan

Sebelum disejukkan

Buah Markisa yang mempunyai banyak khasiatnya

 

Bahan-bahan :

 

5 biji buah markisa
Air gula secukupnya
Air masak


Cara Membuatnya :

 

1. Belah dua buah markisa dan ambil isi di dalamnya. Kisar di dalam blender bersama sedikit air.
 
2. Tapis bahan yang dikisar tadi menggunakan penapis. Tambahkan air masak sedikit demi sedikit jika terlalu pekat.
 
3. Seterusnya, masukkan air gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
 
4. Tuangkan air markisa tersebut di dalam plastik aiskrim dan diikat. 
 
5. Bekukan hingga keras. Sedia untuk dinikmati.

Roti Telur


Bahan-bahan :


6 keping roti sandwich
2 biji telur
Secubit garam halus
½ camca teh serbuk lada sulah
Sedikit marjerin untuk menggoreng


Cara Membuatnya :


1. Satukan telur, garam halus dan lada sulah di dalam bekas. Kemudian kacau atau kokok sedikit agar ianya sebati. 

2. Panaskan kuali non stik dengan api sederhana. Jika tiada boleh juga menggunakan kuala biasa dan letak sedikit marjerin. 

3. Celup roti dalam bancuhan telur dan digoreng. Balik atau alihkan bila sudah kekuningan. 

4. Makan panas-panas dengan menyapu atas permukaan roti dengan sos cili campur mayonis atau mengikut citarasa sendiri.

5. Selamat menjamu selera.

Jelatah


Bahan-bahan :


1 biji nenas (dibelah 4, dibuang tengah dan dihiris nipis)
2 biji timun (dihiris nipis)
Sos cili
1 ulas bawang besar (dihiris)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :


Campurkan bawang besar, nenas dan timun di dalam satu bekas.

Masukkan sos cili, gula dan garam secukup rasa mengikut citarasa anda.

Sedia untuk dihidang.

Ayam Masak Tomato


Bahan-bahan :


1 ekor ayam
2/3 piring cili kering yang dipotong
1 ulas bawang besar (dimesin)
3 ulas bawang merah (dimesin)
3 ulas bawang putih (dimesin)
Halia (dimesin)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah tomato
Sedikit sos cili
Sedikit serbuk jintan manis
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Membuatnya :


1. Satu ekor ayam dibersih dan dipotong kemudian digoreng hingga separuh masak.

2. Mesin bawang besar, bawang merah, buah tomato, cili kering, bawang putih dan halia. Kisar hingga halus.

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah yang dihiris bersama daun kari, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumis hingga wangi dan kekuningan.

4. Seterusnya, masukkan bahan yang telah dikisar bersama-sama ayam yang dimasak tadi. Biarkan hingga pecah minyak.

5. Masukkan gula dan garam secukup rasa bersama serbuk jintan manis. Masukkan juga sos cili secukupnya.

6. Langkah seterusnya ialah dengan memasukkan air yang mencukupi untuk dijadikan kuah.

7. Tunggu hingga mendidih dan bolehlah ditutup api. Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang bersama nasi.