Ayam Masak Tomato

Isnin, 22 April 2013

Ayam Masak Tomato


Bahan-bahan :


1 ekor ayam
2/3 piring cili kering yang dipotong
1 ulas bawang besar (dimesin)
3 ulas bawang merah (dimesin)
3 ulas bawang putih (dimesin)
Halia (dimesin)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah tomato
Sedikit sos cili
Sedikit serbuk jintan manis
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Membuatnya :


1. Satu ekor ayam dibersih dan dipotong kemudian digoreng hingga separuh masak.

2. Mesin bawang besar, bawang merah, buah tomato, cili kering, bawang putih dan halia. Kisar hingga halus.

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah yang dihiris bersama daun kari, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumis hingga wangi dan kekuningan.

4. Seterusnya, masukkan bahan yang telah dikisar bersama-sama ayam yang dimasak tadi. Biarkan hingga pecah minyak.

5. Masukkan gula dan garam secukup rasa bersama serbuk jintan manis. Masukkan juga sos cili secukupnya.

6. Langkah seterusnya ialah dengan memasukkan air yang mencukupi untuk dijadikan kuah.

7. Tunggu hingga mendidih dan bolehlah ditutup api. Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang bersama nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan