Bahan-bahan :
Kulit popia saiz 125mm x125mm
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
4 sudu besar rempah kari daging
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Isi ayam (dipotong dadu)
Sedikit minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari
1 biji putih telur (untuk gamkan
kulit popia)
Cara Membuatnya :
Panaskan sedikit minyak di dalam
kuali, masukkan bawang merah yang dihiris bersama daun kari. Tumis hingga naik
bau.
Kemudian, masukkan rempah kari
daging dan juga sedikit air.
Seterusnya, masukkan ayam dan
juga ubi keledek. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
Tutup kuali tersebut dengan
tudung periuk agar ubi tersebut empuk dengan baik. Hendaklah dikacau selalu agar masak sekata dan tidak
hangit.
Tutup api apabila ubi telah empuk
dan airnya sudah kering.
Ambil kulit popia dan letakkan
inti karipap di atasnya. Gulung kulit popia tersebut seperti membuat kuih
popia. Gamkan dengan putih telur pada hujung kulit popia.
Apabila semuanya sudah siap,
goreng hingga masak.
Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan