Isnin, 12 Januari 2015

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
1 tin susu cair
4 ½ cawan air
5 keping roti
1 sudu planta
Milo
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Roti dicarikkan dan dikisar bersama susu cair sehingga halus. Ketepikan.

2. Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga hancur.

3. Kemudian, masukkan gula secukup rasa.

4. Tuangkan adunan roti yang dikisar ke dalam agar-agar tadi.

5. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

6. Masukkan planta untuk mengilatkan agar-agar sambil kacau perlahan-lahan.

7. Apabila telah mendidih, tutup api.

8. Asingkan sedikit adunan dan masukkan milo. Kacau hingga sebati.

9. Tuangkan adunan roti tadi ke dalam acuan secara berselang.

10. Sejukkan di dalam peti sejuk dan bolehlah dihidang.

Isnin, 29 Disember 2014

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Bahan-bahan :

4 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 biji telur
7 ½ cawan air kelapa muda
1 ½ - 2 cawan gula (secukup rasa)
Secubit garam


Cara Membuatnya:

1. Lenser loyang yang bersesuaian dengan sedikit marjerin. Tidak perlu dialas.

2. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk adunan. Pukul telur dan gula bersama sedikit garam hingga gula larut dan telur berbuih. Tak perlu kembang.

3. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa secara berselang-seli, sedikit demi sedikit hingga habis. Pastikan adunan sebati.

4. Masukkan bater ke dalam loyang. Letakkan loyang di rak paling bawah di dalam oven.

5. Taburkan isi kelapa muda di permukaan atas kuih.

6. Bakar sehingga masak. Bahagian atas kuih nampak keperangan apabila kuih telah masak sempurna.

7. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.

Rabu, 24 Disember 2014

Biskut Oat Koko

Biskut Oat Koko

Biskut Oat Koko

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
3 cawan oat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
5 sudu besar serbuk koko
50 gram coklat chip


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dan marjerin sehingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.

3. Masukkan serbuk koko dan oat. 

4. Ayak tepung bersama soda dan masukkan sedikit demi sedikit.

5. Akhir sekali, masukkan coklat chip.

6. Uli sehingga mendapat doh yang baik.

7. Buat bentuk bulat dan tekankannya di atas dulang pembakar.

8. Bakar di dalam ketuhar sehingga masak.