Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Isnin, 29 Disember 2014

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Bahan-bahan :

4 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 biji telur
7 ½ cawan air kelapa muda
1 ½ - 2 cawan gula (secukup rasa)
Secubit garam


Cara Membuatnya:

1. Lenser loyang yang bersesuaian dengan sedikit marjerin. Tidak perlu dialas.

2. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk adunan. Pukul telur dan gula bersama sedikit garam hingga gula larut dan telur berbuih. Tak perlu kembang.

3. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa secara berselang-seli, sedikit demi sedikit hingga habis. Pastikan adunan sebati.

4. Masukkan bater ke dalam loyang. Letakkan loyang di rak paling bawah di dalam oven.

5. Taburkan isi kelapa muda di permukaan atas kuih.

6. Bakar sehingga masak. Bahagian atas kuih nampak keperangan apabila kuih telah masak sempurna.

7. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.

2 ulasan:

  1. Salam

    SELAMAT TAHUN BARU 2015

    Semoga tahun2 mendatang menjanjikan kemakmuran, keamanana dan kesejahteraan kepada kita semua.... aminnn....

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam...

      Selamat Tahun Baru 2015 buat saudara Najib Ariyan juga...
      Dan juga kita dijauhkan dari segala bencana dan ujian yang besar... Aminn...

      Padam