Jumaat, 25 September 2015

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Bahan-bahan :

150 gram tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ camca teh garam
100 gram cornflakes (dikisar)
½ cawan kismis
150 gram mentega @ marjerin
50 gram gula aising
50 gram gula perang
1 camca teh esen vanila
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Ayak bersama tepung gandum, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk.

2. Kemudian masukkan cornflakes dan kismis. Ketepikan dulu.

3. Pukul mentega bersama gula aising dan gula perang sehingga sebati.

4. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

5. Kaup balikkan campuran cornflakes tadi.

6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas.

7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180oC selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.

8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

9. Kemudian paip coklat putih cair keatasnya jika suka.

Selasa, 22 September 2015

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

Bahan-bahan :

125 gram butter
125 gram tepung kentang
80 gram tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
40 gram gula aising
Secubit garam (tak letak pun tak apa)
1 sudu teh strawberi emulco


Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayakkan keduanya.

2. Putar butter dengan gula aising sehingga kembang.

3. Kemudian, masukkan strawberi emuco.

4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

5. Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.

6. Keluarkan adunan dan ambil sedikit, buat bentuk bulat-bulat kecil sebesar guli.

7. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan butter.

8. Celup garpu dalam air suam dan tekan ke atas bebola sehingga membentuk corak.

9. Bakar pada suhu 175oC selama 20 minit.

10. Sejukkan dan masukkan dalam bekas kedap udara.

Sabtu, 19 September 2015

Aiskrim Kelapa Muda

Aiskrim Kelapa Muda

Bahan Untuk Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Air gula secukupnya


Cara Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1. Campurkan isi kelapa muda dan airnya di dalam bekas.

2. Tuangkan air gula secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Bancuhan air gula hendaklah pekat agar tidak menggunakan terlalu banyak air.

4. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapan air kelapa muda.