Rabu, 15 April 2020

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Apam Nasi Pandan

Bahan A :

2 cawan nasi sejuk
1 ½ cawan gula
2 cawan pati daun pandan


Bahan B :

1 ½ cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 paket yis mauripan
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Kisar nasi bersama gula dan air pandan sehingga sebati dan halus.

2. Satukan tepung gandum, tepung beras dan juga yis mauripan.

3. Masukkan nasi yang dikisar tadi ke dalam campuran tepung.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Letakkan pewarna hijau agar kelihatan lebih cantik.

6. Perap selama satu hingga satu jam setengah.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan agar tidak melekat.

8. Tuang adunan ke dalam bekas acuan tersebut.

9. Kukus selama 15 hingga 20 minit jika menggunakan acuan kecil.

Sabtu, 11 April 2020

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Cucur Nasi Ikan Bilis

Bahan-bahan :

2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
1 batang cili kering
Ikan bilis
Udang segar
2 ½ cawan tepung gandum @ secukupnya
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
1 biji ubi kentang (potong dadu)
Lobak merah (diparut kasar)
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng
.

Cara Membuatnya :

1. Masukkan nasi, air, ikan bilis, cili kering dan bawang dalam pengisar.

2. Kisar hingga semua bahan hancur dan halus.

3. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan tuang bahan kisar tadi. Gaulkan.

4. Campurkan semua bahan hirisan, udang, garam dan gula secukup rasa.

5. Gaul hingga sebati dan pastikan doh agak pekat.

6. Jika masih lembut, masukkan lagi tepung gandum.

7. Panaskan minyak dan goreng kekuningan.

Sabtu, 28 Mac 2020

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong


Bahan-bahan :

8 ulas bawang merah
2 sudu besar udang kering (rendam dan toskan)
1 inci kunyit hidup
1/2 kubis
1/2 sengkuang
1/2 lobak merah
Kacang panjang @ kacang buncis
1/2 terung
2 biji kentang
Sedikit fucuk (rendam)
Sedikit soo hoon (rendam)
1 biji tempe
1 biji tauhu
1 biji cili merah
2 batang serai (diketuk)
1 cawan udang
1 biji kelapa (dijadikan santan)
Garam secukup rasa


Menu Tambahan :

Nasi impit
Sambal ikan bilis


Cara Membuatnya :

1. Kisar bawang merah, udang kering dan kunyit hidup sehingga lumat.

2. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan serai dalam periuk.

3. Masak sehingga hampir mendidih.

4. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras.

5. Masukkan sayur yang lembut.

6. Masukkan santan pekat, tauhu, cili merah serta garam.

7. Sesuaikan kepekatan dan rasa.

8. Hidangkan dan makan bersama sambal ikan bilis dan juga nasi impit.