Sabtu, 18 April 2020

Jus Tembikai Kuning Bersusu

Jus Tembikai Kuning Bersusu

Bahan-bahan :

½ biji buah tembikai kuning (diambil isinya)
Susu pekat secukupnya
Air sejuk
Ais kiub


Cara Membuatnya :

1. Masukkan isi buah tembikai, susu dan air sejuk ke dalam pengisar. 

2. Kisarkan sehingga halus, masukkan ke dalam jag.

3. Kacau sebati dan letakkan ais kiub secukupnya.

4. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 17 April 2020

Air Oren Ala-ala Vitagen


Bahan-bahan :

Oren sunquick dalam botol
Susu pekat manis
Air panas
Ketul ais secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Masukkan susu pekat dan oren sunquick dalam bekas.

2. Kemudian tuang air panas.

3. Kacau hingga sebati.

4. Sesuaikan rasa mengikut kemanisan yang disukai.

5. Masukkan ketul ais secukupnya.

6. Sedia untuk diminum.

Khamis, 16 April 2020

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Ikan Lengat

Bahan-bahan :

Ikan
Halia (potong halus)
Asam keping
Garam


Cara Membuatnya :

1. Gaul ikan yang telah dibersihkan dengan garam seperti membuat ikan goreng.

2. Susun ikan dalam periuk pengukus.

3. Letakkan asam keping dan taburkan halia.

4. Kukus selama 5 hingga 10 minit.

5. Tutup api dan sejukkan.

6. Kemudian goreng ikan tersebut sehingga garing.

7. Sedia untuk dinikmati bersama nasi dan juga air asam.


Nota :

1. Ikan ini lebih tahan lama jika disimpan dalam peti sejuk biasa.

2. Apabila hendak makan boleh goreng bila-bila masa sahaja.

3. Ikan ini sedap juga dibuat masak asam.

4. Tak perlu letakkan serbuk kunyit pada ikan.