Rabu, 22 April 2020

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Jagung Rebus Susu

Bahan-bahan :

5 tongkol jagung
1 tin susu cair
3 @ 4 sudu besar susu pekat (ikut citarasa)
2 sudu besar butter
1 sudu garam (ikut citarasa)


Cara Membuatnya :

1. Rebus jagung sampai empuk. Angkat dan toskan airnya.

2. Buang sedikit air rebusan jagung.

3. Tinggalkan lebih kurang secawan air rebusan jagung.

4. Campurkan dengan susu cair, butter, susu pekat manis dan garam.

5. Panaskan sekejap dan sesuaikan rasanya mengikut cita rasa anda.

6. Kemudian masukkan jagung yang direbus tadi.

7. Masak sehingga mendidih dan sebati.

8. Tutup api dan sedia untuk dinikmati.

Selasa, 21 April 2020

Homemade Cendol

Homemade Cendol

Bahan-bahan :

1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur
Sedikit pewarna hijau


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

2. Masak sehingga kental dan berkilat.

3. Kacau selalu supaya tidak hangit.

4. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.

5. Masukkan cendol ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam air sejuk.

6. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.

Isnin, 20 April 2020

Sate Ayam






Bahan untuk Perapan :

Isi ayam (potong kecil)
Lengkuas (potong kecil)
Serai (potong kecil)
Kunyit hidup
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Sedikit cabai kering
Jintan manis
Jintan putih
Garam dan gula
Sedikit serbuk kunyit


Bahan untuk Bakar :

Serai
Madu
Minyak
Lidi sate (direndam dahulu)


Cara Membuat Bahan Perapan :

1. Masukkan lengkuas, serai, kunyit hidup, halia dan cabai kering di dalam pengisar.

2. Masukkan juga bawang putih, bawang merah, jintan manis dan jintan putih.

3. Kisar semuanya hingga hancur.

4. Campurkan bahan yang dikisar tadi bersama isi ayam di dalam bekas.

5. Masukkan serbuk kunyit, gula dan garam secukup rasa.

6. Perap ayam selama semalaman.

7. Kemudian cucuk isi ayam pada lidi sate.


Cara Membakar :

1. Pecahkan serai, letakkan campuran minyak dan madu.

2. Sapu pada sate yang dibakar.

3. Sate akan berbau wangi dan sedap.