Isnin, 25 Mei 2020

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Biskut Suji Arab Azlina Ina

Bahan-bahan :

1 cawan minyak sapi
1 cawan gula halus (boleh kurangkan)
½ cawan susu tepung
Tepung gandum secukupnya
Ceri


Cara Membuatnya :

1. Masukkan minyak sapi ke dalam bekas dan kacau guna senduk atau whisk.

2. Kemudian masukkan gula halus dan kacau lagi hingga sebati.

3. Masukkan susu tepung dan juga tepung gandum.

4. Masuk dulu 2 cawan tepung gandum sambil diuli.

5. Jika masih lembut tambahkan tepung sedikit demi sedikit.

6. Bulat-bulatkan adunan sampai habis. Letak ceri di atasnya.

7. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius api atas bawah.

8. Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sampai masak.

Jumaat, 24 April 2020

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Pisang Goreng Rangup

Sumber Resipi

Bahan-bahan :

Pisang  (hiris nipis 3 bahagian)
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung @ tepung ubi
Sedikit serbuk kunyit @ pewarna kuning
½ sudu kecil baking powder
1 biji telur
½ sudu kecil garam
300 ml air atau secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Satukan semua bahan di atas kecuali pisang.

2. Masukkan air secukupnya dan kacau sebati.

3. Adunan mestilah cair sekadar melekat tepung di pisang.

4. Bahagikan adunan tepung kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian untuk celup pisang.

6. Satu bahagian lagi untuk dijadikan adunan tepung cair.

7. Celup pisang dalam satu bahagian dan goreng seperti biasa sehingga separuh masak.

8. Masukkan sedikit air ke dalam satu bahagian lagi bagi menjadikan adunan yang lebih cair.

9. Angkat sedikit tinggi dan curah adunan cair ke atas pisang yang sedang digoreng sehingga kekuningan.

10. Tepung cair akan melekat atas pisang goreng dan akan kelihatan menarik.

11. Kemudian dikacau dan dibalik-balikkan sehingga garing di kedua-dua permukaan.

12. Bolehlah diangkat dan dihidangkan ketika masih panas.

Khamis, 23 April 2020

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Homemade Keropok Lekor

Bahan-bahan :

10 ekor ikan termenung @ ikan selayang @ ikan sardin
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Garam
Serbuk perasa


Cara Membuatnya :

1. Siang ikan dan bersihkan seperti biasa.

2. Ambil isi ikan dengan mengasingkan tulangnya tanpa perlu direbus.

3. Kisar isi ikan dengan masukkan sedikit sahaja air, sekadar boleh dikisar.

4. Masukkan juga garam dan juga serbuk perasa. Kisar hingga isi ikan hancur.

5. Gaulkan isi ikan dengan tepung ubi, tepung gandum dan baking powder.

6. Gaul hingga sebati dan tidak melekat di tangan.

7.Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh bentuk memanjang.

8. Rebus doh yang siap diuli dalam air yang mendidih.

9. Rebus hingga ia terapung di permukaan air. Toskan dan biarkan sejuk.

10. Potong mengikut cita rasa anda dan bolehlah digoreng.