Jumaat, 25 Disember 2020

Kek Marble Coklat Susu Salina Ismail







Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus

¾ cawan buttercup

1 sudu besar ovalate

1 sudu esen vanila

4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C

¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat manis

¼ cawan @ 3 sudu besar minyak

1 ¾ cwn tepung gandum

1 sudu kecil baking powder

2 sudu serbuk koko

1 sudu perwarna coklat dark emulco

 

Cara Membuatnya : 

1. Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.

2. Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.

3. Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.

4. Seterusnya, masukkan susu pekat dan putar sekejap selama 3 minit.

5. Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.

6. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.

7. Apabila adunan sudah sebati, bolehlah bahagikan kepada dua bahagian. Satu adunan letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco manakala satu adunan lagi biar warna asal.

8. Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper.

9. Cara nak buat corak belang-belang itu pula perlu tindankan adunan di tengah-tengah loyang berselang-seli warna. Mula dengan warna asal dan diikuti warna coklat dan warna asal semula. Buatlah seberapa banyak belang-belang.

10. Untuk langkah terakhir untuk mencantikkan kek, kita buat corak-corak di atasnya. Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan guna lidi. Loreklah bentuk bunga, daun-daun dan sebagainya ikut kreativiti.

11. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi. Bakar pada suhu 160oC api atas bawah ikut jenis oven masing-masing selama 45 minit.

12. Boleh cucuk dengan lidi nak pastikan kek sudah masak atau belum. Kalau lidi yang dicucuk keluar bersih bermakna kek sudah masak.

13. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun.

 

Ahad, 13 Disember 2020

Agar-agar Sumi Sirap Selasih


 


Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali

7 ½ mug air

Gula secukup rasa

3 bungkus sumi

Bes minuman perisa ros

3 sudu besar selasih (direndam dengan air panas)

2 helai daun pandan (disimpul)

 

Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 7 ½ mug air sehingga hancur.

2. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

3. Kemudian masukkan gula secukup rasa.

4. Masukkan selasih yang telah kembang dan ditoskan airnya.

5. Tunggu hingga mendidih dan tutup api.

6. Biarkan agar-agar sejuk seketika.

7. Susun sumi ke dalam bekas.

8. Tuang agar-agar yang dimasak tadi.

9. Masukkan sedikit bes minuman perisa ros jika suka dalam agar-agar.

10. Tunggu hingga agar-agar keras dan sedia untuk dinikmati.

 

Sabtu, 24 Oktober 2020

Jelly Roselle

 
 
 

Bahan-bahan : 

20 gram agar-agar tali 

25 biji roselle – saiz kecil (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih) 

1 cawan gula 

Gula secukup rasa 

Air secukupnya


 Cara Membuatnya : 

1. Bersihkan kelopak roselle yang telah dibuang bijinya. 

2. Masukkan 3 mug air dalam periuk, roselle dan gula. 

3. Masak sampai mendidih dan kelopak roselle mengeluarkan warnanya. 

4. Tutup api, biarkan sejuk dan tapis. 

5. Masak agar-agar bersama 5 mug air dalam periuk. 

6. Biarkan sehingga agar-agar hancur. 

7. Kemudian masukkan sirap roselle yang telah ditapis tadi. 

8. Masukkan sedikit demi sedikit, jika terlalu pekat jangan masukkan semua. 

9. Tambahkan gula secukup rasa jika kurang manis. 

10. Masak sehingga mendidih, tuang dalam bekas dan biarkan sejuk.