Isnin, 8 Ogos 2022

Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Resipi Semperit Bunga Klasik Azlina Ina

Bahan-bahan :

2 cawan marjerin planta

1 cawan gula aising

1 biji kuning telur

2 cawan tepung kastard

1 ½ cawan tepung jagung

½ cawan tepung ubi

1 cawan tepung gandum (disangai)

1 sudu teh esen vanila

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau marjerin planta, gula dan kuning telur hingga kembang menggunakan senduk kayu.

2. Masukkan esen vanila, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard dan juga tepung gandum.

3. Uli hingga lembut dan sebati. Tekan doh menggunakan acuan semperit.

4. Bakar pada suhu 180 selama 15 hingga 25 minit bergantung pada oven.

 

Sabtu, 21 Mei 2022

Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Resipi Semperit Cheese Azlina Ina

Bahan-bahan :

250gram majerin atau butter

¾ cawan susu pekat

125gram cream cheese

Esen vanilla

Tepung jagung secukupnya

 

Cara Membuatnya :

1. Kacau sebati butter, susu pekat, cream cheese dan esen vanilla.

2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit.

3. Gaul rata sampai tak lekat di tangan.

4. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu sedikit satu adunan banyak.

5. Adunan sedikit untuk kelopak atas, letakkan pewarna kuning.

6. Adunan banyak untuk kelopak bawah, letakkan pewarna pink.

7. Gaul lagi dan boleh tekan guna acuan pecah 15.

8. Bakar pada suhu 180 masa 20-25 minit.

 

Isnin, 16 Mei 2022

Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Resipi Biskut Nestum Coklat Chip

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin

1/2 cawan gula halus

3 sudu susu pekat manis

1 sudu teh esen vanila

1 biji telur

2 cawan nestum

80 gram coklat chip

1 cawan tepung jagung

Tepung gandum secukupnya

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur, susu pekat dan esen vanila. Kacau sebati.

3. Letakkan nestum dan juga coklat chip.

4. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli hingga menjadi doh dan tak lekat pada tangan.

6. Tekap dengan acuan kesukaan dan letak coklat urai di atasnya.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.