Bahan Untuk Kek:
700 gram gula halus
360 gram mentega
450 gram tepung gandum
6 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
110 gram air (masukkan akhir)
Bahan Untuk Coklat:
100 gram serbuk koko
2 sudu besar Nescafe
4 sudu besar susu tepung
450 gram air panas
Cara Membuatnya:
- Bahan untuk coklat dimasukkan sekali dan dikacau hingga sebati. Ketepikan dahulu.
- Pukul mentega dan gula halus hingga kembang. Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau hingga sebati.
- Masukkan pula bahan untuk coklat yang telah dikacau tadi.
- Seterusnya, masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
- Kemudian akhir sekali masukkan air.
- Kacau hingga sebati. Bolehlah dibakar sehingga masak.
- Sedia untuk dihidang.
Nota : Sukatan bagi resepi ini dapat menghasilkan 2 biji kek coklat lembab. Jika anda ingin membuat sebiji kek sahaja, anda boleh mengurangkan sukatannya kepada setengah sahaja.
sedapnya...
BalasPadam