Bahan-bahan :
24 gram agar-agar
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir atau secukup rasa
2 ½ cawan santan
3 ½ cawan air
1 biji telur
2 helai daun pandan diikat
Cara Membuatnya :
Masak agar-agar dengan 3 cawan air bersama daun pandan. Masak dengan api sederhana sehingga agar-agar hancur dan mendidih.
Sementara itu, masak gula merah dan gula pasir bersama ½ cawan air. Kacau dan biarkan mendidih. Kemudian, tapis gula yang dimasak dan masukkan ke dalam agar-agar yang telah hancur tadi.
Gaul telur dan santan sehingga sebati. Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agar-agar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan