Lepat Liat

Rabu, 19 Oktober 2011

Lepat Liat

Lepat Liat

Bahan – bahan : 

500 gram tepung pulut
200 gram gula merah
100 gram gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan
1 biji kelapa parut (putih sahaja)
Sedikit garam
Sedikit minyak
Daun pisang secukupnya (jemur atau layur dahulu)

Cara Membuatnya : 

Masukkan air, gula merah, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sejukkan.

Masukkan tepung pulut ke dalam bekas dan sendukkan gula yang dimasak tadi sedikit demi sedikit hingga habis dan uli hingga sebati semuanya.

Kelapa di gaul dengan sedikit garam. Kemudian, ambil daun pisang dan lenserkan minyak di atasnya. Letakkan satu sudu besar tepung tadi dan isikan sedikit kelapa di tengahnya. Lipat dengan kemas.

Ulang cara tadi hingga adunan habis dan kukus hingga masak dalam 10 minit.

Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan